OneDice játékok (ismertető)
2020. december 15. írta: Thészeusz

OneDice játékok (ismertető)

Az OD játékok ismertetője az OD Space és az OD Cyberpunk alapján (frissítés: 2020.dec.15.)

logo_onedice.jpg

 

OneDice (OD)

 

Egyelőre csak két játékom van ebből a sorozatból (OD Space és OD Cyberpunk) és egy háttérvilág kiegészítőm (Men In Red), ezek alapján írom az ismertetőt.
    A könyv mérete nagyjából A5 méretű. Bizonyos értelemben semmi rendkívüli és sosem látott, frappáns megoldás nincs az OD játékokban, amit máshol ne láttunk volna. Ahogy azt sokan gondoljuk és mondjuk (pláne amikor saját játékrendszert próbálunk írni): nehéz olyan játékot írni, ami nem korábbi játékokból ollózás. Viszont azt is lehet ügyesen és bénán csinálni. Az OD játékok például ügyesen.
    Az alapötlet valószínűleg az lehetett, hogy ők is belebotlottak a 1PG játékokba és megtetszett nekik, hogy minimális számértékekkel lehet játszani képzettség-központú játékot és egyetlen D6 segítségével. E közös alapon túl aztán megváltoztattak minden egyebet. Egyrészt javítottak egy-két döcögős és rosszul működő dolgon (korábbi “cikkemben” én is írtam javaslatokat a 1PG játékok villámszervízelésére), másrészt háttérkörnyezeteket is adtak hozzájuk. Miközben sikerül megtartani a tömörséget: a plusz szabályok szinte “dobják magukat” (pl. támadás sikerétől is függő sebzés, vagy OD Cyberpunkban az adatkalózkodás), a háttérvilág leírása pedig szintén minimalista, csak a legszükségesebb műfaji fő elemeket és képzeletmozgató színesítőket írják le benne. (A 1PG játékok szinte csak néhány filmet ajánlanak és feltetézik, hogy a játékosok ismerik a műfajt/környezetet.)

 

OneDice Space

 

1.: JÁTÉKSZABÁLYOK

Ez tartalmazza az alapszabályokat, beleértve a szereplőkészítést, a próbadobásokat, harcot, sérülést, járműves és űrhajós harcot, a “sors pontokat”, felszerelést és árakat, valamint a szereplők fejlődését. (43 oldal)
    Minden szereplőnek van három főjellemzője (Erős, Ügyes, Okos), szétoszthat köztük hat pontot. Vannak származtatott értékek: Egészség (Erős ×3), Védelem (Erős vagy Ügyes ×3) és Mozgás (Ügyes ×10). Minden szereplő kap a munkája után két képzettségére egy-egy pontot. Van egy teljesen általános lista (pl. Kém: Nyomozás 1, Álcázás 1), de alternatívaként felsorolják egy nagy űrhajó legénységi beosztásait is, ha valaki Battlestar Galactica-t vagy hasonlót szeretne nyomni (pl. Elsőtiszt: Pilóta 1, Navigáció 1). Ezután szabadon szét lehet osztani négy pontot a képzettségek között (van belőle ötven, szűkösen, de induláskor egyik se lehet nagyobb 2 pontosnál.
    Ezek a képzettségek, csak hogy nagyjából lehessen látni “kiterjedési léptéküket”:
    [Okos] Álcázás, Biztonság, Bolygótan, Bütykölés, Egyezkedés, Ellenállás, Gépészet, Gyógyítás, Hiperhajtómű, Híradástechnika, Kereskedés, Kibernetika, Kriptológia, Kutatás, Lélektan, Lövés, Műveltség, Művészet, Navigáció, Nyomkövetés, Nyomozás, Nyelv, Oktatás, Pilóata, Robotika, Számítógép, Szenzorok, Tudomány, Tüzérség, Utcaismeret, Viselkedés, Xenológia
    [Gyors] Akrobatika, Észlelés, Hajítás, Hazárdjáték, Íjászat, Lovaglás, Mászás, Surranás, Szórakoztatás, Vezetés, Zéró-G, Zsebmetszés
    [Erős] Bunyó, Félemlítés, Pengék, Úszás, Zúzás
Mindenki kap 6 Fortély pontot (Stunt Points) minden játékülés elején, amiből nem lehet tartalékolni a következő játékra. Használhatóak:
    • Nem-harci próba sikeressé tételére
    • Automatikus sebzés
    • Sérülés elkerülése
    • Halál elkerülése
    • Egy körben kétszer támadás
    • Látványos cselekvés
    • Ellenfél “sors pontjának” semlegesítése
    • (2 pont) Fejlett látványos cselekvés
    • (2 pont) A körben háromszor cselekvés
    • (3 pont) Nagyobb automatikus sebzés
    • (opcionális) Kisebb cselekménybeli változtatás
    • (opcionális) (5 pont) Nagyobb cselekménybeli változtatás
A felszerelést és pénzt elég szabadon kezeli. A kezdőpénz valahol 100 és 10.000 kredit szorozva D6-tal, ezen kívül megkap minden hivatáshoz kapcsolódó holmit és egy hozzáillő fegyvert (űrutazós játékhoz akár egy űrhajót is). A háromféle űrscifi világ stílus csak a következő fejezetben kerül ismertetésre, de a felszeréseket már itt is megkülönböztetik, hogy melyik stílus(ok)hoz tartozhat egy-egy holmi. Felszerelési kategóriák: ruházat, általános holmik, utazás, élelem, szállás, protézis/turbózás (genetikai és kiberver), lőszer, fegyverek, szállítmány (olcsó, szabványos, drága, egyedi).

A próbadobásnál egy főjellemző, egy képzettség és egy D6 gurítása összegének el kell érnie egy célszámot a feladat sikerességéhez, a szabvány célszám 6. Ezután jönnek a szokásos szabályok: kezdeményezés, támadás, mozgás, menekülés… a szokásosak. A sebzés általában annyi, amennyivel a támadás meghaladta a célpont Védelem értékét, plusz a fegyver sebzése, a végeredményt az Egészségből kell levonni.
    A járműveknek ugyanolyan főjellemzőik (és származtatott jellemzőik) vannak, mint a szereplőknek, amikhez a szereplők képzettségeit kell hozzáadni. Itt is vannak szabályok harcra, öklelésre, üldözésre, meglepetésre, érzékelésre, “megcsáklyázásra”, személyzet kezelésére és gyógyítására.

Bár ez a játék nem használ kasztokat, viszont a szereplők fejlődése Tapasztalat pontok általi szintlépésekkel van megoldva. Legfeljebb 11. szintű lehet a szereplő, minden szinten kap valamilyen bónuszt: +1 képzettség pont, +1 Egészség vagy +1 főjellemző pont. (Nekem ez tetszik, mert korlátozza a fejlődés mértékét, sokáig használva se lehet a szereplő minden számértékeit a csúcsra járatni.) A 1PG játékokkal ellentétben (ahol a játékban a főjellemzők és képzettségek értéke fejlődéssel sem haladhatja meg a 3 pontot), itt a pontok elosztása tetszőleges. Mivel a fejlődés során összesen 4 pontot lehet szerezni Képzettségekre (az utolsót már csak 11. szinten). A járműves harc inkább az Adventurers!-szel rokon, a járműveknek ugyanolyan alapképességei vannak, mint a szereplőknek, ami azért lehet jó, mert nem kell külön kidolgozni a járművet vezető ellenséges NJK-t, hanem ebben már az is benne van. (A Halálcsillag elpusztításánál levő vadászgépcsatában kit érdekelnek külön az arctalan TIE-pilóták? Csak az számít, hogy a géppel együtt mire képesek. És akkor ott vannak még azok a játékok, ahol az ilyen ellenséges rajokat is közös értékkel számolják, nem is pedig külön…)

2.: ÉLET A CSILLAGOK KÖZT

Ez a háttérvilág leírása. A jövőt három, nagyvonalakban leírt korszakra bontják. Az űrutazás a Zsákmányolás Korával kezdődik, amikor a kormányok és társaságok kutatnak az űrben, hogy kiaknázzák az új világokat. Megemlítik, hogy ezt a korszakot használni lehet az OD Cyberpunk játékban leírt világ közvetlen folytatásának. Ide tartozhat a Szárnyas fejvadász, az Alien(s), az Elhagyott bolygó, a Gyilkos bolygó, a Moon99, az Emlékmás és társai. (Talán a Babylon5 is inkább ide tartozhat.) Ezután jön a Föderáció és Birodalom Kora, amikor az emberiség megismerkedik több idegen civilizációval, amik kezdetben békére törekvő bolygószövetséget alapítanak, ami végül egy központosított birodalommá változik egy korrupt admirális miatt. Ide tartozhat a Star Trek, a Csillagok háborúja filmek világa, illetve a Traveller, Lightspeed és Elite Dangerous szerepjátékok. Végül a Transzcendencia Kora következik, ami a régi birodalom hamvaiból csírázik ki: értelmes űrhajók, agyi feltöltések, genetikai módosítások, fejlesztett állatok, pszi-chipek. Ide tartozhat a… hát nem tudom, mi tartozhat ide… talán a Red Dwarf komédiasorozat… és nem tudom, még mi (talán a FarScape, de abból csak egyetlen részt láttam és borzalmasnak tűnt). Szerintem frappáns ez a hármas korszakbeli felosztás. Ezenkívül néhány ötletet adnak arra, hogy milyen egyéb űrscifi világokat készíthetnek maguknak a játékosok.
    Az egyes korszakoknál ismertetnek még idegen fajokat, jellegzetes archetípusokat és NJK-kat, valamint további eszközöket, amik az általános felszerelés listából kimaradt (ami egyaránt vonatkozhat mindhárom korszakra). Mivel a korszakok csak úgy tessék-lássék módon vannak kidolgozva, ezért könnyen ki lehet belőlük szórni azokat az elemeket, amik nem tetszenek a csapatnak (ha például a Zsákmányolás Korát idegen fajok nélkül akarják játszani). Ez persze vonatkozik a többi OD játékra is, ezért írtam rájuk, hogy “nagyrészt-sandbox” világok.

 

OneDice Cyberpunk

 

Ezt még kevésbé részletesen mutatnám be, a szokásos tartalmakon kívül kapunk:
   •• Világhoz illő szereptípusok, bőséges felszerelés lista (van légdeszka is).
   •• Beültethető kiberverek
   •• A karakteralkotásnál fantazi fajok “helyett” társadalmi helyzetek közül lehet választani (szabadon): Elit, Értékes, Független, Biocölöp, Kívülálló. Elit: A megatársaságok vezető pozícióiban levők, családtagjaik, hírességek. Életmódjuk: gazdag és híres. Értékes: Kisebb/helyi cégvezetők, jelentős szakértők és a társadalom jelentősebb tagjai (orvos, csúcsoktató), kisebb celebek és hasonlók. Életmódjuk: kényelmes. Független: Ők népesítik be a törvényes szürkezónát. Nem kívülállók (van ID chipjük), de nem állnak egy Cég közvetlen alkalmazásában, ami miatt a Céges alkalmazottak gyanúsan néznek rájuk. Gyakran szabadúszó gondmegoldók, nyomozók, újságírók, stb. Általában a Biocölöpök vagy Értékesek mellett élnek attól függően, mennyire nyereséges a szolgáltatásuk. Biocölöp: Lekezelő megnevezés egy Cég alkalmazottainak gyalogosainak. Hivatása bármilyen kézi vagy szolgáltatói szakma lehet – karbantartó, gyártási munkás és gépkezelő, a Cég konyhájában vagy éttermében, adatrögzítő, futár, tele-eladó, biztonsági, stb. Életmód: küszködő alkalmazotti (nyomasztó sokemeletes házban van a lakásuk a város legkevésbé elegáns részében). Kívülálló: Nem állnak hivatalos alkalmazásban és nincs Céges ID csippjük. Ők a legszegényebbek, általában éheztek és bántották őket. Görnyedt kunyhótelepeken élnek a városok peremén, gyakran Céges biztonsági erők által lettek erőszakosan kilakoltatotva.
   •• A minta hivatáslistában az egyes hivatások által nyújtott képzettségek mellett azt is jelölik, hogy milyen társadalmi helyzethez tartozhat, például: Asztronauta (értékes, biocölöp): Gépészet 1, Számítógép 1. Minta hivatások: Asztronauta, Asztronauta parancsnok, Bandatag, Biztonsági baka, Biztonsági egységvezér, Biztonsági parancsnok, Hajóskapitány, Hekker, Kém, Kiberbiztonsági, Kiberbiztonsági felügyelő, Magánnyomozó, Mérnök, Műkedvelő, Orvos, Pilóta, Programozó, Rabló, Sofőr/futár, Szolgáló, Testőr, Tolvaj, Tudós, Utazó, Újságíró, Ügyintéző drón, Ügyintéző parancsnok, Zsoldos, Zsoldosvezér
   •• A képzettségek közt nincs semmi rendkívüli, hacsak nem a Számítógép és a Kriptológia, valamint az, hogy van Mászás, de más atlétikai képzettség nincs, ami mondjuk az ugráshoz, futáshoz, izmozáshoz (vagy netánbszervezeti ellenálláshoz) kellene. Mondjuk a futáshoz ott van a Mozgás másodlagos jellemző, az ellenálláshoz meg az Egészség pontok. Nade akkor is, szerintem hiányoznak. Persze tökegyszerű a rendszer, könnyen orvosolható, csak érdemes tudni róla.
   •• Kibertér szabályok. “Az OD Cyberpunk szabvány világának kibertere a valós világ fura változatát modellezi…” Aki a kibertérbe merészkedik (csak nekik), annak pontokat kell raknia egy negyedik főjellemzőre is, aminek Cyber a neve, becsatlakozva ezt a főjellemzőt kell használni a próbákhoz, és ebből kell kiszámolni a másodlagos értékeket (Egészség, Védelem, Mozgás). Kibertéren belül viszont használni lehet a “hagyományos világi” képzettségeket is (mint mondjuk a Bunkók vagy az Akrobatika), habár egyes funkciók csak kiegészítő programokkal érhető el (pl. távolsági támadás). Becsatlakozva az Egészség nullára csökkenése nem jelent halált, csak kidobnak minket a netről, 24 órán át kapunk –1 büntit az Okos főjellemzőre és ez idő alatt nem csatlakozhatunk be újra. (Akinek az Okos így nullára csökken, az “ki van ütve” ez idő alatt.) Mint látható, szó sincs különösebb játékszabályokról, a különböző cégek különböző virtuális valóságokat működtetnek, ahol érdemes odaillő avatárral rendelkezni, de nincs részletezve, hogy miként kell elképzelni a virtuális valóság szimbolizmusát. Van egy célszámtáblázat a kibertérhez hozzáférésről és kampó, szóval a kibertér használata igényel némi megelőző jártasságot más cyberpunk játékokkal és regényekkel.
   •• Világhoz kapcsolódó mesélői fejezet.
   •• Egy jellegzetes kiberpunk világ konkrét részleteket visszafogottan tartalmazó leírása. Természetesen egy keretes írás biztatja a játékosokat, hogy nyugodtan kitalálhatnak eltérő világokat is, mondjuk alternatív Földdel vagy teljesen más bolygóra áthelyezve.
   •• Környezeti opció 1: gépvilág. Ez föleg a kiborgok és andeoidok leírását és lehetséges szerepeiket taglalja, plusz egy rövid kitekintés a kiberteret érintő lehetséges változásra, valamint négy nyúlfarknyi alváltozat, hogy hogyan is néz ki ez a gépvilág: (a) A gépek hatalomra törtek, az emberek patkányokként élnek (kb. a Terminator első részének jövőképe). (b) A gépek fellázadtak és az emberekkel háborúznak, bármelyik oldallal lehetnek a játékosok. (c) A gépeknek csak nagyobb szerepük van, talán szolgálókként működnek, talán emberekkel egyenrangúként. (d) A robotokat használják a legtöbb munka elvégzésére, míg az emberek henyélnek...
   •• Környezeti opció 2: poszt-apokaliptikus világ, ami sokszor testvére a kiberpunk műfajnak, ahol a gigavárosokon kívül csak végképp csak a nyers erő számít: izom, gázpedál és benzin, ivóvíz és kaja, skulók mennyisége és valami hajlék, ahol nem ér a tűző napsugár. Na, itt már nincsenek igazán városok, köszönhetően az eldurvult cégháborúknak. A cégek meggyengültek és főleg földalatti komplexumokba szorultak. A gazdaság összeomlott, a felszínen sugárzás és mutáció is előfordulhat. Ezt használni lehet kiberpunk mellett (pl. Judge Dredd), de önmagában is (pl. Mad Max). Habár ha jobban olvasgatom, akkor inkább hasonlít a Fallouthoz, mint a Mad Maxhez.

 

Men In Red

 

Ez csak egy 24 oldalas környezetleírás az OD Cold War játékhoz, ami a valószerűbb kémjátszmákra fókuszál, szemben a Bond-Bourne-Hunt-féle szuperkémes műfajjal (amivel az OD Martinis and Masterminds foglalkozik).
Szóval a MIR (ami ráadásul ugye oroszul békét jelent) egy földönkívüliekkel foglalkozó környezetleírás, ami Kamcsatkán játszódik, úgy is mondhatnám, hogy a Szovjetunióba helyezett X-akták (a „bareen” földönkívüli fajjal), de itt nem a demokratikus hazafiak nyomozásával kell megküzdenie a szovjet hivataloknak, hanem az amerikai és kínai hírszerzőkkel, valamint a bareenokkal. Kalandmagok, a bareen faj és technológiájának rövid leírása, jellegzetes NJK-k ismertetése.

 

További OD játékok

    • Michael Scott Rohan's Winter of the World RPG: (Passz, nem kukkantottam bele.)
    • Mighty Tiny - Tales from the Old Empire: Ha jól emlékszem emberszerű egérkékkel kell benne játszani. Van belőle nem OD szabályrendszerű játék is.
    • OD Abney Park's Airship Pirates: Ha jól értettem, akkor egy Abney Park nevű zenekar klippjei alapján készült játék. Alternatív történelemből kialakult jövőbeli világ. Van belőle nem OD szabályrendszerű játék is.
    • OD B Movies: Az OD Pulphoz képest ez inkább az Ed Wood rendező által fémjelzett produkciókon alapszik.
    • OD Cyberpunk
    • OD Fantasy
    • OD Hauntaway: A Szellemirtók filmek által megihletett játék.
    • OD Pirates & Dragons: Talán valami Caslte Falkenstein-szerű világ. Van belőle nem OD szabályrendszerű játék is.
    • OD Pulp: Indiana Jones, Fantom, Tarzan, az Árnyék... vagyis a két világháború közt játszódó sztorik.
    • OD Raptors
    • OD Robin Hood
    • OD Space
    • OD Spies: Cold War
    • OD Spies: Martinis and Masterminds
    • OD Steampunk
    • OD Supers
    • OD Universal: Ez a világfüggetlen alaprendszert leíró kiadvány, ami a GURPS alapkönyvvel ellentétben nem szükséges a további kiadványokhoz. Elérhető belőle az első és az átdolgozott kiadás is.
    • OD Urban Fantasy
    • OD WW1: Az első világháborúra épülő szerepjáték.
    • OD WW2: A második világháborúra épülő szerepjáték.
    • Twisted Tales: Nem biztos, hogy jól értettem a rövid ismertetőjét, de ha mégis, akkor ez valami nagy állatság lesz :D "Szatirikus szerepjáték a sötéthumorú, bizarr és kifacsart közeljövőben. Miután Európát elnyelték a hullámok, az oroszokat genetikailag módosított medvék falták fel és az amcsik újrakezdték a polgárháborújukat, minden egyén magára maradt. Lehetsz a politikai elit egy tagja, egy szabadságharcos, vagy csak valami maszat, aki élni akar, de minden firnyákodra szükség lesz, ha túl akarod élni a Twisted World világát." Egy kicsit a Rock and roll szamuráj és a Tank Girl című filmekre emlékeztet :D
    Ezen kívül van még néhány kisebb-nagyobb kiegészítő a fenti kadványokhoz.

 

Összegzés

 

Szóval semmi egetrengetően új, de akkor mégis miért lenne érdemes játszani vele? Igyekszem más játékokhoz viszonyítani, így mindenki eldöntheti maga:
   •• úgy általában: A szereplők fejlődése véges számú (11) tapasztalati szintben történik (de kasztok nincsenek), ami szerintem ritka és érdekes a modern szerepjátékok közt.
   •• 1PG: [1] Az alapmechanika ugyanaz, mégis jobban működik. [2] Az egyes játékokhoz van “nagyrészt-sandbox” jellegű háttérvilág az adott műfajhoz, szintén zanzásítva.
   •• Savage Worlds: [1] Csak egyetlen, hagyományos kockát használ. [2] Minden játékkörnyezet önálló kiadvány, tartalmazza az alapszabályokat is (de az OD-nek is van világfüggetlen, általános alapkönyve is). [3] A Savage Worldnél tömörebb, az Adventurers!-nél viszont bővebb.
   •• Adventurers!: [1] A szereplő képességei jobban szét vannak bontva, egyedibb szereplőket lehet létrehozni vele (az A! ezt az archetípusok narratív szabályával igyekszik pótolni). [2] A világok egy fokkal bővebben kifejtettek. [3] A háttérvilagok kevésbé egyediek, viszont szinte mindben vannak alternatív világ-opciók is.

 

    A célszámoknál érzek némi gubancot. A 6-os alapcélszám teljesen okés, de a többi túl nagyokat ugrál: a 3-as célszám tök értelmetlen (az átlag főjellemző értéke 2), de a 10 és 12-es célszámokat se érzem túl működőnek, habár a fejlődéssel el lehet érni egy 6-os főjellemző és egy 6-os képzettség értéket – ezek viszont elég bizarrnak tűnnek... egy Okos 6 karakter előtt (aki még összehozott egy Tudomány 6 képzettséget) mi lehet kihívás? A relativitás elmélet összhangba hozása a kvantum fizikával? Marhajó. Nem beszélve az Erős 6 karakterről, akinek 18 Egészség pontja van és 18-as védelme... ha nem egy birodalmi rombolóval vadásznak rá, esélyük sincs, ez még Riddicknek is túlzás.
    Az Egészség pontok kiszámolását kicsit mérsékelném: (a) Erős + 4, vagy (b) Erős×2 + 2. Hasonlóképp a Védelem értékének kiszámítását is (de ott ugye a Gyors főjellemző is labdába rúghat).

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4416341634
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása