[mustra] Képzettségbeli árnyalás
2021. február 07. írta: Thészeusz

[mustra] Képzettségbeli árnyalás

Különböző képzettség-központú játékok megoldásai a szereplők egyediesítésére. (frissülés: 2021. február 14.)

another-peeking-under-the-hood.png

A képzettség-központú szerepjátékos rendszerekben fontossá válhat, hogy a szereplők képességeit hogyan lehet minél egyedibbre varázsolni, mihez ért és mihez nem. Ezt általában alképzettségek bevezetésével lehet elérni, amit az egységesség kedvéért specializációknak fogok hívni.

 

::::: ARMAGEDDON 2092 – MARS :::::

Amikor egy specializációkkal rendelkező képzettségre költ a játékos, akkor mindig kötelező kiválasztani az egyik specializációt. Ha 5 pontra emeled, akkor tulajdonképpen csak annak a specializációnak lesz 5-ös értéke. Viszont egy ilyen főképzettségen belül az összes többi specializáció is megkapja alapértéken a legmagasabb értékű specializáció értékének felét (lefele kerekítve). Vagyis ha a játékos felveszi a “Földi Jármű Vezetése” képzettség “Autó” képzettséget 5-ös szinten, akkor a Földi Járművek Vezetése képzettségnek a többi specializációja (“Motor” és “Nehézjármű”) megkapja a 2-es szinten.

 

::::: D6 SYSTEM :::::

(A könnyebb érthetőség kedvért most eltekintek a D6S által használt sajátos dobáskódoktól, csak az idevágó lényeget mondom el.) Minden szereplő kap egy bizonyos mennyiségű pontot képzettségekre. Egy pontért eggyel lehet növelni egy főképzettséget, de egy pont felbontásával három pont osztható szét a specializációk között. Vagyis a fenti példánál maradva a játékos úgy dönt, hogy egy pontot ad a “Földi Járművek Vezetése” képzettségre, egy másik pontot pedig felbont, így specializációkra három pontot költhet, ő pedig úgy dönt, hogy két pontot az “Autó” specializációra költ, a maradék egyet pedig a “Motor” specializációra. Így két képzettség pont elköltésével ez lett az eredmény:

Földi Járművek Vezetése: 1
– Autó: +2 (vagyis 3)
– Motor: +1 (vagyis 2)

Van még egy kisebb megkötés a fejlődéssel kapcsolatban, nevezetesen ha egy specializációnak úgy van értéke, hogy ha a főképzettségnek nincs (lehet csak a specializációt növelni), akkor ha később fejleszted a főképzettséget, akkor a specializáció értéke nem fog nőni. Ha úgy fejlesztetted a specializációt, hogy előtte (a szereplőkészítésnél) már a főképzettséget is növelted, akkor a főképzettség későbbi növelése a specializáció szintjét is emeli. Ez talán kicsit bonyolíthatja a szereplő naplózását, de szerintem ügyes színesítő elem ez is.

(Apró szépséghibája viszont a D6S-nek, hogy bár beszél a specializációkról, a képzettségeket is csak pár szóban “ismerteti” és nem ad ötleteket és példákat specializációkra, tehát a mechanika tök jó, de a főképzettségek/specializációk felosztását más játékból érdemes kiemelni.)

 

::::: SHADOWRUN, 2. kiadás :::::

A pontokból csak a főképzettséget lehet csak növelni. Ha a játékos ki akar belőle választani egy specializációt akkor egyszerűen kiválasztja a neki tetszőt, aminek egy ponttal megnő az értéke, viszont a főképzettség értéke (az összes többi specializációéval együtt) csökken eggyel. Vagyis. Ha a játékos 4 pontot ad az “Autók” képzettségre és utána kiválasztja az “Versenyautók” specializációt, akkor az eredmény ez lesz:

Autók: 3
– Versenyautók: 5

Ha másodiknak kiválasztja még a “Teherautó” specializációt is, akkor pedig így alakul:

Autók: 2
– Versenyautók: 5
– Teherautó: 4

A specializáción belül lehet koncentrációt is választani. A koncentráció még a specializáción belül is egy szűkebb téma, mondjuk egy konkrét autó. A koncentrációnál nagyjából ugyanazt kell csinálni, mint amit a specializáció tesz az alapképzettséggel.

Autók: 2
– Versenyautók: 4
–––– Eurocar Westwind 2000: 6

 

::::: TRAVELLER :::::

Nem vagyok benne biztos, de ha jól tudom, akkor ez a módszer már csak a Mongoose Publishing által kiadott változatban került a játékba, korábban nem voltak specializációk. Asszem. Naszóval ebben a játékban sincs minden képzettségnek specializációja. Itt a képzettségeknek a legelső szintje a nullás. Itt még nem szükséges kiválasztani specializációt, viszont a további értékeknél már igen, de a főképzettség értékét nem lehet nullásnál magasabbra emelni, csak a specializációkat. Tehát ha képzetlenről eggyel nő a “Földi Jármű Vezetése” képzettség, akkor megkapod nulla értéken. Ha továbbnő az értéke, akkor már kell választani egy specializációt, csak annak az értéke növekszik, de a képzetlenségért járó –3 büntetést már a többi specializáció próbájára sem jár.
     A Traveller megoldása hasonló az Armageddonéhoz, de itt csak egy alap a közös, az egyik specializáció fejlődése csak a képzetlenségi büntetést szünteti meg (az se kevés), de nem húzza magával a többi specializáció növekedését, vagyis ha például itt sokat motorozik egy szereplő, attól nem lesz egyre jobb kamionsofőr is. (Bár az Armageddonban a nehézségi szintek távolsága miatt ez a bónusz nem számít tápolásnak.)

 

::::: BIG EYES, SMALL MOUTH (BESM), 3. kiadás :::::

Ha pontot raksz egy képzettségre, akkor a játékos kiválaszthat egy specializációt ingyen. Viszont 1 szereplőkészítési pontért cserébe választhat még két specializációt a képzettségeihez. A specializációk +1 pontot adnak az adott próbadobáshoz, nem lehet őket külön fejleszteni.
     Különösen érdekes vonása ennek a játéknak, amit más univerzális szerepjátékos rendszereknél nem emlékszem, hogy a képzettségek árai eltérőek az egyes műfajokban attól függően, hogy mennyire kiemelt jelentőségű abban a műfajban. Amikor először találkoztam ezzel, akkor felesleges túlvariálásnak gondoltam, de azóta nagyon megkedveltem. Az egy pontos képzettségek az adott műfajban mellékesnek számítanak, míg a három pontosak kiemelt jelentőségűek. Így például a “Magas Fantazi” műfajban a “Biológiai Tudományok” képzettség csak egy pontos, a “Napjainkbeli Horror/Okkult” műfajban már két pontos (átlagos jelentőségű), viszont a “Cyberpunk/Biopunk” műfajban már három pontos! Ez a módszer azért érdekes, mert a kiemelt fontosságú képzettségek fejlesztése több kalandot vesz igénybe (aki igazán szeretne jobbá válni benne, annak többet kell rá áldoznia), míg az egy pontos képzettségek könnyen megvásárolhatóságuk miatt szintén színesíthetik a szereplőket, hobbikat adhatnak számukra, amik a kaland bizonyos pontján azért jól jöhetnek, de valószínűleg csak ritkán, alkalomszerűen. Jellegzetes műfajokból harmincat sorol fel, amiből nem maradhat ki az őskorszak, a napjainkban játszódó dilis rajzfilmek és a romantikus komédiák sem.

 

::::: TWO-FISTED TALES :::::

Na ez a játék viszont kifejezetten kihegyezte a képzettségek és specializációk helyzetét, itt ugyanis a képzettségeknek és specializációknak nincs variálható értékük, vagy rendelkezik velük a karakter vagy nem. Az elsajátított képzettségek és specializációk is +4 értékkel bírnak. Ha például a karakter egy bűntett színhelyén ujjlenyomatokat keres, akkor a próbájához +4-et adhat, ha rendelkezik a “Nyomozás” képzettséggel, ha viszont van hozzá még “Ujjlenyomatozás” specializációja is, akkor már +8-at. Vagyis ha a karakter valamiben “mesterfokú” szeretne lenni, akkor muszáj specializálódnia is.

 

::::: BATTLESTAR GALACTICA (CORTEX SYSTEM) :::::

Az általános képzettségeket csak harmadik szintig lehet fejleszteni, annál nagyobb szintekre már csak a specialitásokat lehet. Specialitásokat csak akkor lehet felvenni, ha az általános képzettség elérte a harmadik szintet. A specialitások ára viszont “elölről” kezdődik.

1. szint: 2 pont (általános képzettség)
2. szint: 4 pont (általános képzettség)
3. szint: 6 pont (általános képzettség)
4. szint: 2 pont (specialitás)
5. szint: 4 pont (specialitás)
6. szint: 6 pont (specialitás)
7. szint: 8 pont (specialitás)
8. szint: 10 pont (specialitás)

 

::::: ÖSSZEGZÉS :::::

Bár mindegyik megoldás tetszik, azt hiszem, hogy mégis a D6 System (és MKKN) képzettség-árnyalási megoldását kedvelem legjobban, mert ezt lehet a legjobban variálni. Esetleges hátránya viszont, hogy a nagy szabadságtól kísértésbe eshetnek a játékosok és túl sok időt fognak elszöszmötölni a képzettségek finomhangolásával. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor inkább az Armageddon 2092 felezős rendszerét javaslom.

Valamint kiemelném még a BESM-ben található műfajtól függő képzettség-költségek rendszerét.

 

 

MELLÉKLET 1 

Néhány játék képzettségeinek és specializációinak felosztása. A legtöbb játéknál ugye minden képzettség egy főjellemző alá tartozik, ezért az adott játéknál feltüntetem ezt is, de speciel én már jobban kedvelem a főjellemzők nélküli szabályrendszereket. 

::::: ALTERNITY :::::

(Ebben a játékban a specializációk is jobban ismertetésre kerülnek, nem csak a főképzettségek.)

Erő főjellemző:
• Atlétika (Mászás, Ugrás, Hajítás, egyedi*)
• Fegyvertelen (Verekedés; Motoros harcművészet)
• Közelharc (Pengés, Zúzó, Motoros fegyver)
• Nehézfegyver (Direkt lövés, Indirekt lövés)
• Vértviselet (Harci vért, Motoros páncél)

Ügyesség főjellemző:
• Akrobatika (Fenegyerek, Védekező harcművészet, Kitérés, Zuhanás, Repülés, Súlytalanság, egyedi*)
• Babrálás (Zárnyitás; Zsebtolvajlás; Bűvészkedés)
• Járműirányítás (Légijármű, Földijármű, Űrjármű, Vízijármű)
• Lopakodás (Rejtőzés, Árnykövetés, Surranás)
• Távolsági Fegyver, Modern (Pistoly; Puska; Géppityu)
• Távolsági Fegyver, Régi (Íj, Számszeríj, Kovás lőfegyver, Parittya)

Egészség főjellemző:
• Kitartás (Állóképesség, Fájdalomtűrés)
• Mozgás (Verseny, Úszás, ?Trailblazing?)
• Túlélés (környezet szerint*)

Értelem főjellemző:
• Berendezések (Kommunikáció, Védelem, Gépészet, Szenzorok, Fegyverek)
• Biztonság (Védelmi protokoll, Biztonsági eszközök)
• Élettudomány (Biológia, Botanika, Genetika, Zoológia, Xenológia)
• Fizikai Tudomány (Csillagászat, Kémia, Fizika, Planetológia)
• Műszaki Tudomány (Feltalálás, Rögzítés, Szerelés, Műszaki ismeretek)
• Orvostudomány (Törvényszéki, Orvostan, Pszichológia, Sebészet, Kezelés, Xenomedicina*)
• Robbantás (Hatástalanítás, Rögtönzött robbanószerek, Robbanószerek telepítése)
• Számítógépek (Feltörés, Hardver, Programozás)
• Taktika (Gyalogos taktika, Űrtaktika, Járműves taktika)
• Tájékozódás (Asztrogáció –mélyűri, Asztrogáció –rendszer, Felszíni tájékozódás)
• Törvény (Bírósági eljárások, Rendvédelmi eljárások, egyedi*)
• Tudás (Számítógép használat, Következtetés, Elsősegély, Nyelv*, Ismeret*)
• Üzlet (Vállalat, Tiltott üzletek, Kisvállalkozás)

Akarat főjellemző:
• Állatokkal Bánás (Lovaglás, Betanítás)
• Éberség (Intuíció, Észlelés)
• Határozottság (Mentális, Testi)
• Kreativitás (egyedi*)
• Nyomozás (Kihallgatás, Keresés, Nyomkövetés)
• Tanítás (egyedi szakterület*)
• Utcaismeret (Bűnöző elemek, Városismeret)
• Ügyintézés (Bürokrácia, Igazgatás)

Személyiség főjellemző:
• Előadás (Színészet, Tánc, Hangszer, Ének)
• Kölcsönhatás (Alkudozás, Vonzerő, Beszélgetés, Félemlítés, Csábítás, Gúnyolódás)
• Kultúra (Diplomácia, Illemtan*, Első találkozás)
• Megtévesztés (Blöff, Vesztegetés, Hazárdjáték)

• Vezetőkészség (Parancsnoklás, Ösztönzés)

 

::::: ARS MAGICA (3E) :::::

(Ebben a játékban sokat lehet szöszmötölni a szereplőkkel, ez alól a képzettségek és specialitások sem kivételek. A specialitások listája nem törekedik teljességre, inkább ötletadók.)

 

Mágikus Adottságok:
• Célontartás (kecsesség, pontosság, bármelyik Forma [semmiképp se Technika])
• Áttörés (bármelyik Forma vagy Technika)

Érzékelés Adottságok:
• Éberség (személyvédelem, csapdák, leshelyek)
• Fürkészés (őrtállás, szemügyre vétel, tenger, erdő)
• Kutatás (sötétben, hangok)

Kivételes Adottságok:
• Alkímia (bármelyik Technikához kapcsolódó főzet)
• Szelídítés (farkasok, sólymok, lovak)
• Szabadulóművészet (kötelékek, mások kiszabadítása, összepréselődés)
• Tájékozódás (föld alatt, városban, erdőben, tengeren)
• Jövendölés (csillagjóslás, piromancia [lángból], kristálygömb, béljóslás [levágott állat belsőségeinek vizsgálata], jövőlátó álmok, rúnavetés, csontrepedés vizsgálat)
• Varázsvessző (ezüst, víz, szén, arany)
• Beleérzőkészség (harcosok, szükséget szenvedők, harag)
• Igéző Muzsika (szerelem, harag, gőg, szomorúság)
• Bűvölet (csábítás, hatalmaskodó)
• Gyógyító (betegségek, bábáskodás, törött csontok)
• Füvészet (bármelyik Technikához kapcsolódó anyagok)
• Rontás (bosszú, félelem, termények, gyermekek)
• Mágiaérzékenység (bármelyik Forma vagy Technika)
• Hangutánzás (farkasüvöltés, meghatározott személy, fájdalomkiáltások)
• Tökéletes Egyensúly (kötelek, peremek, erős szél)
• Előérzet (városok, erdők, barlangok, természeti csapások, lesállások)
• Szájrólolvasás (beszélgetések, suttogás, beszéd)
• Látás (kísértetek, démonok, éjszaka, összpontosítás közben)
• Szentség és Szentségtelenség Érzékelése
• Látomások (múlt, jövő, messzeségből, bánat, halál)
• Időjóslás (viharok, tenger, hőmérséklet)

Testi Adottságok:
• Edzettség (kecsesség, ugrás, távolugrás, sprint)
• Mászás (szirtek, fák, falak)
• Kitérés (meglepetés támadásra adott válasz, egy bizonyos típusú támadás ellen [dobófegyver, szúrófegyver, fegyvertelen, stb.])

Társadalmi Adottságok:
• Karizma (ámítás, háború, politika, lelkesítés, vallás)
• Megnyerés (szerelem, első benyomás, vakmerő, szégyenlős, szellemes)
• Rászedés (a hatalom átverése, kidolgozott hazugságok, hirtelen füllentések)
• Emberismeret (jobbágyok, városlakók, nemesek, papság, varázslók, a másik nem)
• Színlelés (könnyek, harag, barátság, szenvedély)
• Befolyásolás (lódítás, hízelgés, nyafogás, átejtés, érvelés)

 

Mágikus Képzettségek:
• Certamen (bármelyik Forma vagy Technika)
• Parma Magica (védelem bármelyik Formától vagy Technikától)

Vadonbéli Képzettségek:
• Állattartás (sólymok, kutyák, lovak, állatorvoslás)
• Túlélés (erdők, mezők, hegyek, csoportok kalauzolása)
• Nyomkövetés (erdők, hegyek, mocsarak, emberek követése, nyomok eltűntetése)

Szellemi Képzettségek:
• Összpontosítás (fájdalom kizárása, hangok kizárása, hosszú időtartam)
• Disputa (filozófia, Hermetikus törvények, társalgás)
• Meditáció (ima, gondolataid rendezése, testi pihenés, érzelmi uralom)

Előadói Képzettségek:
• Színészet (rögtönzés, tragédia, szárnyaló szenvedélyek, egy bizonyos szerep)
• Mesemondás (költemények, lovagi történetek, dicshimnuszok, rögtönzés)
• Komédiás (vaskos tréfák, gúnyolódás, csőbehúzás, zsonglőrködés)
• Zene (hangszer) (szóló, zenekari, rögtönzés, nagy repertoár)
• Ének (szóló, kórus, balladák, altatók, harci dalok)

Testi Képzettségek:
• Verekedés (megragadás, leszorítás és tartás, ütés, rajtaütés)
• Lovaglás (trükkök, gyorsaság, csatában)
• Úszás (örvényes vízben, merülés, hosszútávú, vízalatti)

Zsivány Képzettségek:
• Álcázás (férfiak, nők, nemesek, mágus, jobbágyok, egy bizonyos személy)
• Hamisítás (egyházi iratok, aláírások, viaszpecsétek)
• Szemfényvesztés (elcsenés, zsebmetszés, szemfényvesztés)
• Zárnyitás (csapdák, gyorsaság, sötétben)
• Lopakodás (rejtőzés, settenkedés, követés, erdő, város)

Társadalmi Képzettségek:
• Alku (textíliák, bánásmód egy Flambeau mágussal, esetleg feljebbvalókkal)
• Diplomácia (tárgyalás, politika, illem, tapintat)
• Ivászat (vedelés, kocsmadalok, közönségesség, tetteiddel tisztában levés)
• Illem (nemesség, az udvar, jobbágyok, tündérek, az Egyház)
• Megfélemlítés (nyílt, rejtett, fenyegetések, erőszak, szellemi)
• Ármány (pletyka, cselszövés, rémhírterjesztés, szövetségek)
• Vezetés (parancskiadás, hűség biztosítása, harc, bátorság ébresztése)

Fegyveres Képzettségek:
• (megfelelő fegyver) (rohamozás, lovagi tornák, testőrködés, vadállatok elleni küzdelem, harc alakzatban, tomboló közelharc, éjszakai küzdelem, mozgó célpont, mozdulatlan célpont, gyors tüzelés)

Mesterségbeli Képzettségek:
• Hajózás (mások irányítása, viharos időben, javítások)
• Seborvoslás (sebkötözés, kiégetés, vizsgálat, csontok helyreillesztése, mérgek)
• Kézművesség (a szakmának megfelelő jellegzetességek)
• Becslés (a kategóriának megfelelő jellegzetességek)
• Fuvarozás (balesetek elkerülése, rossz terep, javítások)

 

 

Mágikus Ismeretek:
• Enigmatikus Bölcselet (tündérek, álmok értelmezése, a Talány magyarázata, költészet)
• Rendtörténet (kötetek, Házak, törvényes eljárások)
• Hermetikus Törvények (tanoncok, köznapi emberek kezelése, illem a Tribunálén belül)
• Rendi Tanok (történelem, politika)
• Mágiaelmélet (mérgek, varázstárgyak, varázslatok kidolgozása)

Alkalmi Ismeretek:
• Helyismeret (földrajz, történelem, politika, személyiségek)
• Egyházi Ismeretek (szentek, papság, történelem, romlottság)
• Tündértan (tündérerdők, a nemszílí udvar, tündérhalmok, tündérnépségek)
• Mesés Lények Tana (óriások, vérfarkasok, sárkányfajták, gyengeségek, indítékok, szokások)
• Legendák Tana (fenevadak, hősök, tündérek, egy bizonyos hely)
• Titkos Tanok (démonok, élőholtak, átkok)
• Beszélt nyelv (réteg, gazdag szókincs, árnyalt kifejezésmód)

Tanult Ismeretek:
• Katolicizmus (dogmák, történelem, politika, szövegmagyarázat, eretnekségek, teológia)
• Szabad Művészetek (művészetek, tudomány, filozófia)
• Orvostudomány (anatómia, gyógyszerészet, belgyógyászat)
• Írás (adott ábécé)

 

::::: ARS MAGICA (5. KIADÁS) :::::

(A játék ötödik kiadásában egy kicsit visszafogták a képességek szerteágazását.)

Általános Képzettségek:
• Alkudozás (egy bizonyos terméktípus, ?hard sell?)
• Atlétika (akrobatika, hajlékonyság, kecsesség, ugrás, futás)
• Állatokkal Bánás (sólymászat, egy konkrét állat)
• Ármány (pletykák, cselszövés, rémhírterjesztés, szövetségek)
• Emberismeret (jobbágyok, városiak, nemesek, papság, mágusok, az ellenkező nem)
• Éberség (testőrség, őrködés, veszélyérzet, keresés)
• (Élő Nyelv)* (költészet, próza, egyedi dialektus, gazdag szókincs, egyedi szakmai szókincs, szleng, történetmondás)
• (Hely) Ismerete* (geográfia, történelem, legendák, politika, személyiségek)
• Hivatás (fajta) (az adott hivatástól függnek)
• Illemtan (nemesi, udvari, jobbágy, tündér, az Egyház)
• Kézügyesség* (elemelés, zsebtolvajlás, “varázs” trükkök)
• Kirurgia* (kiégetés, diagnózis, sebkötözés, csontok helyrerakása)
• Lopakodás (rejtőzés, settenkedés, árnykövetés, városban, természetben)
• Lovaglás (csatában, gyorsaság, trükközés)
• Mesterség (konkrét) (a mesterséghez illőek)
• Oktatás (egy bizonyos Képzettség, egy bizonyos típusú tanuló)
• Összpontosítás (varázslásra, olvasás, műhelymunka)
• Rászedés (egy bizonyos megtévesztésfajta, hatóságnak hazudás, mellébeszélés, kidolgozott hazugságok)
• (Szervezet) Tan (személyiségek, történelem, politika)
• Tivornyázás (zúzós ivászat, mulatós dalok, szerencsejáték, józannak maradás)
• Túlélés (egy bizonyos környezetben)
• Úszás (hosszútávú, merülés, vízalatti)
• Vadászat (nyomkövetés, nyomok elfedése, egy bizonyos állatra vadászás)
• Verekedés (ütés, megragadás, kések, kitérés)
• Vezetőkészség (félemlítés, harc közben, lelkesítés)
• Vonzerő (udvarlás, első benyomás, szellemesség)
• Zenélés (éneklés, komponálás, egy bizonyos hangszer)

Academic
• Artes Liberales* (nyelvtan, logika, retorika, aritmetika, geometria, asztronómia, zene, rituális mágia, szertartásos mágia)
• Általános Jog* (helyi törvények, kincstári törvények)
• (Holtnyelv)* (akadémiai használat, egyházi szertartások, hermetikus használat)
• Medicina* (anatómia, gyógyszerészet, orvoslás)
• Philosophiae* (természetfilozófia, erkölcsfilozófia, metafizika, rituális mágia, szertartásos mágia)
• Polgári és Kánon Jog* (egy bizonyos terület törvényei és adói, pápai törvények)
• Teológia* (bibliaismeret, eretnekség, történelem)

Arcane
• Alvilágtan* (démonok, élőholtak, átkok)
• Átszakítás (egy bizonyos Művészet)
• Célontartás (kecsesség, pontosság, egy bizonyos Forma)
• Hermész Törvénye* (Wizards' Marches, inasok, világi kapcsolatok, Tribunális eljárások, politikai intrika)
• Mágiaelmélet* (varázslatok kifejlesztése, tárgyak elvarázsolása, egy bizonyos Művészet)
• Mágiatan* (lények, varázstradíciók, régiók)
• Mennyei Tan* (angyalok, szentek, égi lények)
• Parma Magica* (védelem egy bizonyos Formától)
• Tündértan* (tündérerdők, tündérhalmok, egy bizonyos tündértípus)

Martial
• Egyszerű Fegyver (egy bizonyos fegyver)
• Hajítófegyver (egy bizonyos fegyver)
• Lőfegyver (egy bizonyos fegyver)
• Nagyfegyver (egy bizonyos fegyver)

Supernatural
• Alakváltás (egy bizonyos alak, egy bizonyos körülmény a váltáshoz)
• Állatokkal Kommunikálás* (egy bizonyos állatfajta, egy bizonyos kommunikációtípus)
• Elbűvölő Zene (egy bizonyos érzelem, egy bizonyos személyiségtípus)
• Előérzet* (egy bizonyos személyre vagy csoportra irányuló fenyegetés, egy bizonyos fenyegetésfajta)
• Hipnotizálás (egy bizonyos parancstípus, egy bizonyos egyéntípus)
• Másodlátás* (régiók, láthatatlan dolgok, illúzió álcák, tündérek, szellemek)
• Szentség és Szentségtelenség Érzékelése (jók vagy rosszak)
• Vadonérzék* (irány, időjárás, veszélyek, erőforrások)
• Varázsérzékelés (aurák, mágikus lények, elvarázsolt tárgyak, aktív varázslatok)
• Varázspálca (egy bizonyosfajta dolog keresése [víz, arany, stb.], egy bizonyosfajta hely keresése)

 

::::: BATTLASTAR GALACTICA :::::

Atlétika (mászás, hajlékonyság, kitérés, zsonglőrködés, ugrás, gimnasztika, ejtőernyőzés, lovaglás, futás, sportok*, úszás, súlyemelés)
Állatokkal Bánás (gondozás, betanítás, lovaglás, állatorvos, zoológia)
Befolyás (ügyintézés, csereberélés, bürokrácia, beszélgetés, kihallgatás, félemlítés, vezetőkészség, meggyőzés, politika, csábítás)
Bolygójármű (busz, autó, kenu, ipari jármű, katonai harcjármű, motorcsónak, tengeralattjáró, vitorlás)
Előadás (színészet, tánc, jelmez, megszemélyesítés, hangszer*, ékesszólás, ének, kézügyesség, bűvészkedés)
Észlelés (következtetés, empátia, hazárdjáték, hallás, intuíció, nyomozás, szájról olvasás, keresés, látás, szaglás/ízlelés, taktika, nyomolvasás)
Fedett (terepálcázás, eszköz hatástalanítás, hamisítás, zárnyitás, szabotázs, kézügyesség, lopakodás, utcaismeret)
Fegyelem (összpontosítás, kihallgatás, félemlítés, vezetőkészség, morál)
• Gépészmérnök! (mechanikus eszközök készítése, mechanikai szerelés, csőszerelés, hajótervezés)
Gyógyítás! (fogászat, elsősegély, törvényszéki, általános gyakorlat, genetika, belgyógyászat, neurológia, gyógyszerészet, fiziológia, pszichiátria, rehabilitáció, sebészet, toxikológia, állatorvos)
Közelharci Fegyver (láncos, bunkó, kés, közelharci fegyvermester, szálfegyver, kard, ostor)
Mesterség (építés, ács, szakács, fegyvermester, bőrműves, fémműves, fazekas, hajókészítés, varrás, fegyvertervezés)
Művészet (becslés, főzés, hamisítás, játéktervezés, festés, fényképezés, költészet, szobrászat, írás)
Nehézfegyver (tüzérség, robbantás, előretolt megfigyelés, rakétavető, hajóágyú, ostromgép, járműre szerelt)
Pilóta! (légijármű [válassz típust], asztrogáció, kis űrjármű [válassz típust], nagy űrjármű [válassz típust], zászlóshajó [válassz típust], hajó vezérelt fegyverek, hajóágyúk)
Tájékozottság (becslés, kultúra, történelem, jog, irodalom, filozófia, vallás, sportok)
Távfegyver (fúvócső, bolo, íj, nyílpuska, dobónyíl, gránát, gerely, távfegyvermester, csúzli, dobótőr)
Tudomány! (földtan, környezettan, élettudomány, matematika, fizika)
Túlélés (terepálca, menedékkeresés, elsősegély, gyűjtögetés, szabadtéri élet, egyedi környezet, nyomolvasás, csapdák, vadászat)
Tűzfegyver (gépkarabély, gránátvető, fegyvermester, géppuska, pisztoly, puska, sörétes, távcsöves)
Verekedés (ökölvívás, bunyózás, harcművészet [válassz iskolát], birkózás)
Villamosmérnök! (asztrogáció, kommunikációs rendszerek, számítógép programozás, hekkelés, műszaki berendezések készítése, elektronika, villamos berendezések szerelése, eszközök hatástalanítása)

 

::::: BIG EYES, SMALL MOUTH (3E) :::::

(Ebben a játékban a harci jártasságok nem a képzettségek [skill], hanem a képességek [attribute] közé tartoznak.)

Akrobatika (Egyensúly, Hajlékonyság, Ugrás, Zuhanás)
Álcázás (Jelmez, Sminkelés, Protézis)
• Állatkezelés (bármilyen állatfajta, pl. kutyák, delfinek, lovak...)
Betörés (Behatolás, Vezetékkötözés, Széftörés)

Biológiai Tudományok (Baktériumok és vírusok, Botanika, Ökológia, Genetika, Fiziológia, Zoológia)
Elektronika (Kommunikáció, Számítógép, Köznapi ketyerék, Robotika, Biztonság, Érzékelő)
Előadás (Komédia, Tánc, Dráma, Hangszer, Beszédmondás, Éneklés, Mellébeszélés)
• Építészet (Vízi, Hidak, Erődök, Kis épületek, Felhőkarcolók)
Félemlítés (Üzleti, Politikai, Utcai)
Fizikai Tudományok (Csillagászat, Biokémia, Kémia, Mérnöktudomány, Geológia, Matematika, Fizika)
Gyógyítás (Akupunktúra, Fogászat, Diagnózis, Mentőzés, Homeopátia, Szülészet, Kórtan, Gyógyszerészet, Sebészet, Állatorvos)
Hadtudomány (Harceszköz felismerés, Hírelemzés, Logisztika, Stratégia, Taktika, Csapatmunka)

Hajózás (Légpárnás, Szárnyashajó, Nagyhajó, Csónak, Tengeralattjáró)
Hajtás (Páncélozott harcjármű [tank, személyszállító, stb.], Bikajármű [traktor, nyerges vontató], Busz, Autó, Óriásrobot, Motorbicikli, Kisteherautó [furgon, kisplatós, puttonyos], Fogat [állat vontatta], Lépegető)
Hamisítás (Elektronikus irat, Kézírás, Papír iratok)
Házi Művészetek (Takarítás, Főzés, Dekorációk, Pénzbeosztás)
• Helyismeret (egy bizonyos helyszín [város, erdő, tenger, sivatag, hegyvidék] egy területen belül)
Idegen Kultúra (egy konkrét kultúra...)
Írás (Akadémiai, Regény, Újságírás, Költészet, Vallási, Műszaki)
Játék (Táblás társas, Videójáték, Hazárdjáték és kártya, Hadi szimuláció, Szerepjáték)

Lélegzet Irányítása (Nyugalom, Ciklikus légzés, Lélegzet visszafojtás, Alacsony szívritmus)
Kézügyesség (Kártyacsalás, Zárnyitás, Zsebtolvajlás, Bűvészkedés)
Kihallgatás (Drogok, Lélektani, Testi)
Kulturális Művészetek (Régészet, Ritka tárgyak becslése, Történelem, Irodalom, Nemesség, Városi legendák)
Lovaglás (a lény fajtája szerint, pl. teve, ló, tigris, stb.)

Mászás (Természetes felületek, Sarkok, Növényzet, Falak)
Mechanika (Repülési, Páncélzat, Gépjármű, Fegyvermester, Lakatos, Mikro, Csapdák)
• Mesterség (Íj- és nyílkészítő, Ács, Bőrműves, Fémműves, Csőszerelő, Fazekas, Szabó, Famunkálás)
Mérgek (Idegen, Természetes, Szintetikus)
Nyelv (egy konkrét nyelv..., Braille, Kódnyelv, Szájról olvasás, Jelnyelv)
Okkult (Asztrológia, Áramoltatás, Numerológia, Rituálék, Szellemek, Tarot, Vudu, Boszorkányság)
Pilóta (Nehéz repcsi [általában többhajtóművés], Helikopter, Sugárhajtású vadászgép, Könnyű repcsi [általában egyhajtóműves], Repcsinél könnyebb, Űrjármű, Lépegető)
Rejtőzés (Terepálcázás, Elbújás, Csendes mozgás)
Rendvédelem (Ballisztika, Kriminológia, Törvényszéki)
Robbantás (Mesterséges építmények, Bomba hatástalanítás, Természetes felületek, Széftörés, Vízalatti)
Sportok (Baseball, Kosárlabda, Krikett, Foci, Hoki, Gördeszkázás, Röplabda, stb.)
Súlyemelés (Benga tárgyak, Szabadsúlyok, Emberek, Mozgó tárgyak, Kis tárgyak [kézben fogható])

Számítógépek (Mesterséges értelem, Adatbázis, Elektronikus hadviselés, Behatolás és biztonság, Hálózat, Programozás)
Szociális Tudományok (Anthropológia, Geográfia, Politika, Pszichológia, Szociális munka, Szociológia, Teológia)
Tájékozódás (Légi, Autópályás, Tengeri, Űrbeli, Vízalatti, Városi, Vadonbeli)
Törvény (Polgári, Bűnügyi, Fogyasztói(?), Családjogi, Nemzetközi, Politikai)
Utcai Érzék (Banda tevékenység, Befolyásos egyének, Területi divíziók [körzetenként])
Úszás (Verseny, Mélytengeri búvár, Szabadmerülés, Rekreációs, Könnyűbúvár, Vízipipa)
• Ügyintézés (Könyvelés, Bankolás, Cégvezetés, Csalás, Kormányzat, Kereskedelem, Ingatlan, Egyezkedés, Kisvállalkozás, Gondnok)
Vadonbeli Felkutatás (Vízi, Sarkvidéki, Sivatag, Erdő, Dzsungel, Hegyvidék, Síkság)
Vadonbeli Túlélés (Vízi, Sarkvidéki, Sivatag, Erdő, Dzsungel, Hegyvidék, Síkság)
Városi Felkutatás (Akadémiai, Vállalati, Lakókörzeti, Alvilági)
Viselkedés (Alacsonyosztály, Középosztály, Felsőosztály)
Vizuális Művészetek (Animáció, Faragás, Rajzolás, Virágkötészet, Festés, Fényképezés, Szobrászat, Videó)
Vonzerő (Érzelmi, Testi, Politikai, Szóbeli)

 

::::: MAGUS Narratív :::::

(Természetesen ez még csak a 2020 novemberében nyílttá tett tesztverzió listája)

Atlétika (akrobatika, esés, erőkifejtés, futás, mászás, úszás)
Álcázás / Álruha
Befolyásolás (alkudozás, csábítás, félrevezetés, megfélemlítés, meggyőzés)
Érzékelés (éberség, keresés, nyomozás)
Fegyverhasználat (fegyvertelen, tőr, kard, buzogány és csatabárd, szálfegyver, hajítófegyver, íj, nyílpuska, pajzs, egyedi fegyver)
Gyógyítás (elsősegély, élettan, orvoslás)
Harc Két Fegyverrel
Harctéri Tapasztalat
Lelkierő / Pszi (hatás, hatótáv, hatóidő, hatóterület, alkalmazáslista csoport megnevezése)
Lélektan (befolyásolás felismerése, lélek működése, parancsnoklás, szervezet irányítása)
Lopakodás (lopózás, rejtőzés)
Mágiahasználat (hatás, hatótáv, hatóidő, hatóterület, alkalmazáslista csoport megnevezése)
Mágikus Tudomány (asztrál, anyag, elemi mágia, életmágia, mana, mentál, nekromancia, valóság)
Mesterség*
Mesterstílus*
Méregkeverés /Herbalizmus (afrodiziákum, gyógyító, mérgező)
Mentalitás; Ösztön*
Misztikus Erőforrás*
Műveltség / Kultúra (etikett/szokások, írás, legendák/történelem, jog, olvasás, nyelvek/ősi nyelvek, törvények)
Profán Mágia (profán mágikus jelek, ráolvasások)
Rituálék (alkalmazáslista csoport megnevezése)
Rúnamágia (varázsjel, rúna, bélyeg, szimbólum, összetett jelkészlet)
Státusz (hírnév, kapcsolatok, rang, vagyon)
Személyes Aura (asztrál, mentál)
Tolvajlás (hamisítás, lopás, zárnyitás)
Tűrőképesség (egészség, életerő)
Vallás (hitvallás, áldás, fohász, szertartás, szózat)
Vértviselet (*típus)

 

::::: TWO-FISTED TALES :::::

(Bevallom, ezen egy kicsit csiszoltam.)

Agy főjellemző:
• Bölcsészet (Antropológia, Régiségek értékbecslése, Archeológia, Kriptográfia, Történelem, Jog, Könyvtárazás, Helyszínbiztosítás)
• Gyógyászat (Elsősegély, Hipnotizálás, Patológia, Gyógyszerészet, Pszichoanalízis, Sebészet, Toxikológia)
• Mechanika (Repülőgépészet, Autószerelés, Robbanószerek)
• Nyelvészet (Ősi Nyelvek, Modern Nyelvek)
• Nyomozás (Ballisztika, Pénzhamisítás, Kriminológia, Ujjlenyomat, Hamisítás, Grafológia, Ékszerek, Lehallgatás)
• Okkult (Alkímia, Asztrológia, Hipnotizálás, Parapszichológia, Rituális Mágia)
• Tudomány (Csillagászat, Biológia, Botanika, Kémia, Elektronika, Mérnökség, Geológia, Fizika, Zoológia)
• Üzlet (Könyvelés, Ügyintézés, Politika)

Elme főjellemző:
• Állatismeret (Idomítás, Állatgondozás, Lovaglás, Tevegelés, Szamaragolás)
• Betörés (Riasztórendszerek, Menekülés, Zárnyitás, Zsebelés)
• Éberség (Őrt Állás, Fülelés, Árnykövetés, Hatodik Érzék, Észrevétel)
• Észrevétlenség (Terepálcázás, Rejtőzés, Surranás)
• Lelkierő (Félelem, Szellemi, Fájdalom)
• Túlélés (Sarkvidék, Sivatag, Búvárkodás, Tűzrakás, Tájékozódás, Ejtőernyőzés, Nyomkövetés)

Fizikum főjellemző:
• Akrobatika (Egyensúly, Zuhanás)
• Atlétika (Mászás, Ugrás, Futás, Úszás, Egyensúly, Zuhanás)
• Egyszerű Fegyverek (Bumeráng, Kézifejsze, Lándzsa)
• Fegyverhajítás (Kés, Fejsze, Suriken, Kézigránát)
• Íjászat (Íj, Számszeríj)
• Késharc (Rugóskés, Bozótvágó)
• Kézitusa (Ököltüske, Suhi, Rendőrbot, Fojtóhurok, Ökölvívás, Birkózás)
• Kötelezés (Ostor, Lasszó, Bola, Nuncsaku)
• Repülőgép (Zeppelin, Autogyro, Vadászgép, Bombázó, Szállító, Hidroplán)
• Sportok
• Szívósság (Tivornyázás, Hideg, Hőség)
• Tüzérség (Ágyú, Mozsár, Katapult, stb.)
• Tűzharc (Pisztoly, Egylövetű Puska, Sörétes, Géppisztoly, Elefántvadász)
• Vezetés (T Model, Kupé, Szedán, Roadster, Limuzin, Motor, Teherautó, Tank)
• Vívás (Vívótőr, Kard, Pálca, Szablya)
• Vízijármű (Luxushajó, Motorcsónak, Tengeralattjáró, Kenu)

Jelenlét főjellemző:
• Álcázás (Megszemélyesítés, Utánzás)
• Befolyásolás (Megtévesztés, Rizsázás, Félemlítés, Csábítás)
• Bűvészet (Kézügyesség, Hasbeszélés)
• Előadás (Színészet, Táncolás, Zsonglőrködés, Történetmondás)
• Empátia (Hazugság Kiszúrása, Hazárdjáték, Érzelmekben Olvasás, Női Megérzés)
• Kapcsolatok (Felső Társaság, Utcaismeret, Illemtan, Ínyenc)
• Művészet (Fényképészet)
• Újságírás (Fényképezés)
• Zene (Éneklés, Húros Hangszer, Ütős Hangszer)

 

::::: WORLD OF DARKNESS :::::

Szellemi képzettségek:
• Akadémia (Antropológia, Művészet, Angol, Történelem, Jog, Vallás, Kutatás)
• Gyógyászat (Vészhelyzeti Ellátás, Patológia, Gyógyszerészet, Fizikoterápia, Sebészet)
• Mesterség (Autók, Repülők, Kovácsolás, Rögzítés, Szobrászkodás, Varrás)
• Nyomozás (Ereklyék, Testbeszéd, Bűnügyi helyszín, Kriptográfia, Álmok, Boncolási diagnózis, Kirakósok, Talányok, Tudományos kísérletek)
• Okkult (Kulturális Hitek, Szellemek, Mágia, Szörnyek, Babonák, Boszorkányság)
• Politika (Vesztegetés, Választások, Szövetségi, Helyi, Állami, Botrányok)
• Számítógép (Mesterséges Intelligencia, Adatvisszaszerzés, Grafika, Hekkelés, Internet)
• Tudomány (Biológia, Kémia, Geológia, Kohászat)

Testi képzettségek:
• Atlétika (Akrobatika, Mászás, Kajakozás, Hosszútávú Futás, Sprintelés, Úszás, Hajítás, Ugrás)
• Bunyó (Blokkolás, Ökölvívás, Piszkos Trükkök, Megragadás, Kungfu, Dobások)
• Észrevétlenség (Terepálcázás, Tömeg, Sötétben Mozgás, Vadonban Mozgás, Árnykövetés)
• Fegyverforgatás (Rögtönzött Fegyverek, Kések, Kardok)
• Lövés (Sorozatlövés, Íj, Stukker, Puska, Sörétes, Mesterlövészet, Trükkös Lövés)
• Tolvajlás (Lopott Cuccok Rejtése, Zárnyitás, Zsebmetszés, Biztonsági Rendszerek, Széftörés)
• Túlélés (Gyűjtögetés, Tájékozódás, Meteorológia, Menedék)
• Vezetés (Nagyteljesítményű Autók, Motorok, Terepjárók, Üldözés, Farolás, Kaszkadőrség)

Közösségi képzettségek:
• Állatismeret (Állati Szükségek, Közelgő Támadás, egy bizonyos állatfajta, Kiképzés)
• Empátia (érzelmek, hazugságok, szándékok, személyiségek)
• Félemlítés (Dühöngés, Testi Fenyegetés, Szemmelverés, Kínzás, Burkolt Fenyegetés, Kikérdezés)
• Ismerkedés (Tivornyázás, Elegáns Bálok, Formális Események, Diákbulik, Állami Vacsorák)
• Kifejezőkészség (Klasszikus Tánc, Dráma, Expozék, Hangszerek, Újságcikkek, Beszédek)
• Meggyőzés (Rizsázás, Osztagok Ösztönzése, Lelkesítő Beszéd, Kereskedő Duma, Csábítás)
• Sumákolás (Átverés, Érzelmek Rejtése, Hazudás, Félrevezetés, Hazugság Észrevétele)
• Utcaismeret (Fekete Piac, Bandák, Pletykák, Fedett Műveletek)

 

::::: ( SAJÁT FANTAZI ELKÉPZELÉSEM ) :::::

(Elkezdtem készíteni egy fantazi szerepjáték rendszert, annak nagyjából ez lenne a felosztása.)

• Atlétika (Akrobatika, Erőkifejtés, Evezés, Futás, Mászás, Ugrás, Úszás)
• Állatok (Állatgondozás, Fogathajtás, Lovaglás, Szelídítés)
• Bütykölés (Rejtett Ketyerék, Szerelés, Zárnyitás)
• Előadás (Éneklés, Szónoklás, Táncolás, Történetmondás, Zenélés)
• Észlelés (Empátia, Hallás, Hazárdjáték, Keresgélés, Látás, Szaglás-ízlelés, Testérzet, Vakmozgás)
• Észrevétlenség (Álcázás, Kézügyesség, Követés és lerázás, Rejtőzés, Surranás)
• Fellépés (Csábítás, Félemlítés, Öltözködés, Rizsázás, Rokonszenv, Tárgyalás, Vezetőkészség)
• Gyógyítás (Diagnózis, Elsősegély, Kotyvasztás, Sebborbély)
• Kitartás (Állóképesség, Fájdalomtűrés, Kínzás, Méregtűrés, Önfegyelem, Vértviselet)
• Közelharc (Bunyózás, Kardozás, Kábító csapás, Láncfegyver, Lefegyverzés, Fegyverrántás, Pajzshasználat, Szálfegyver, Zúzófegyver)
• Kreativitás (Dalköltés, Drámaírás, Fejtörők, Feltalálás, Festészet)
• Lövés (Célbadobás, Csúzli, Íjak, Kapáslövés, Késdobás, Lándzsahajítás, Parittya, Számszeríj, Tüzérség)
• Mesterség (Ácsolás, Bányászat, Famunkálás, Favágás, Kőművesség, Szabó, Takács, Varga...)
• Nyelv (Minden nyelv külön képzettség. Lehetséges aljártasságok: konkrét dialektus, vidéki pór, városi pór, polgári/hétköznapi, előkelő)
• Tudás (Emlékezés, Írástudás, Kultúra, Sport, Udvariasság)
• Tudomány (Csillagászat, Építészet, Élettan, Térképészet)
• Vadon (Hajózás, Környezet, Vadászat)
• Város (Alvilág, Értékbecslés, Ügyintézés)

 

 

MELLÉKLET 2


A képzettségek és specialitások kombinatív felosztásával ellentétes hozzáállás, amikor kizárólag “képzettségek” vannak, nincsenek se specialitások, se főjellemzők. Nyilván ezzel a módszerrel sokkal egyszerűbb szereplőt készíteni, hamarabb bele lehet ugrani a játékba.

 

::::: CASTLE FALKENSTEIN :::::

A képességek alapértéke átlagos (+0). A karakter választhat egy Kiváló (átlagosnál két szinttel jobb), négy Jó (átlagnál egy szinttel jobb) és egy Gyenge (átlagnál egy szinttel rosszabb) képességet.

Képességek: Atlétika, Bátorság, Bütykölés, Céllövés, Előadás, Észlelés, Fizikum, Gyógyítás, Kapcsolatok, Karizma, Kellem, Kuruzslás, Megjelenés, Öklözés, Rejtőzés, Tanultság, Vagyon, Vívás. (Képességek csak tündéreknek: Csillogás, Éteriesség, Fajta Hatóerő.)

 

::::: FATE CORE :::::

A képzettségek alapértéke nulla, aztán lehet választani négy képzettséget +1-es szinten, hármat +2-es szinten, kettőt +3-as szinten és egyet +4-es szinten.

Képzettségek: Akarat, Atlétika, Betörés, Bosszantás, Bütykölés, Empátia, Erőforrás, Észlelés, Fizikum, Harc, Kapcsolatok, Lövés, Megbeszélés, Megtévesztés, Misztikum, Nyomozás, Sunnyogás, Tudás, Vezetés

A Ghost Planets egy űrutazós, technikailag nem túl elszállt környezetleírás a Fate Core-hoz, amiben egy kicsit átrendezték a képzettségeket: Akarat, Atlétika, Befolyásolás, Betörés, Empátia, Észrevétlenség, Figyelem, Fizikum, Harc, Kultúra, Megtévesztés, Pilóta, Technika, Természet, Tudomány.

 

::::: MALANDROS :::::

A képzettségek alapértéke nulla. Minden karakternek kell választani egy “hivatást”, minden hivatásnál fel van sorolva négy képzettség (és két tehetségcsoport). A négy felsorolt képzettség közül az egyikre 3 pontot adhat, kettőre 2 pontot, egyre pedig 1 pontot.

Képzettségek: Beszéd, Capoeira, Harc, Hatóság, Mozgás, Művészet, Készítés, Kitartás, Surranás, Tekintély, Tudás, Üzlet, Vagyon

 

::::: TECHNOIR / CHRONICA FEUDALIS :::::

Technoir: A képzettségek alapértéke gyengusz. Választani kell három képzési csomagot, ugyanazt a képzést legfeljebb kétszer lehet választani. Minden képzésnél meg van adva három képzettséget, ezek egy-egy szinttel növekednek.

Képzettségek: Ellátás, Éberség, Hekkelés, Küzdelem, Lövöldözés, Meggyőzés, Mozgás, Rejtőzés, Vezérlés

(Chronica Feudalis: Nem pusztán három képzést választ a játékos, hanem három mentort, akik nem csak a három megadott képzettséget fejlesztenek egy-egy szinttel, de a mentor szemében adnak egy-egy kapcsolatot, valamint a képzéshez kapcsolódó alap felszereléseket is.)

 

::::: THE TROUBLESHOOTERS :::::

A képzettségek alapértéke 15%. Hat kiválasztott képzettségnek 45%-os lesz az értéke, háromnak 65%-os és egynek 75%-os.

Képzettségek: Akaraterő, Atlétika, Biztonság, Bölcsészet, Célzókészség, Elektronika, Előadás, Erőnlét, Éberség, Gépkezelés, Gyógyítás, Hivatal, Hitelképesség, Járművek, Kapcsolatok, Kézügyesség, Kitartás, Közelharc, Kutatás, Mérnök, Nyelvek, Nyomozás, Ravaszság, Rejtőzés, Tekintély, Tudomány, Túlélés, Vonzerő

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1716419250
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása