hajónapló, 2020.nov.6.
2020. november 06. írta: Thészeusz

hajónapló, 2020.nov.6.

Ez csak egy rövidke helyzetjelentés.

Valójában nem tudom, miért is írom ezt a bejegyzést, de eszembe jutott és jó ötletnek tűnt. Valószínűleg az ilyen helyzetjelentésekből nem fogok rendszert csinálni.

1) Az egyik szerepjátékos csoport bejegyzései közt találtam meg, hogy a készülő Cyberpunk 2077 blockbuster videójáték és a vele párhuzamosan készülő Cyberpunk Red asztali szerepjáték tiszteletére (vagy a habzószájú őrjöngés fokozására?) egy képes kiadványt adott ki a játékvilágról, nyálcsorgató illusztrációkkal A Cyberpunk 2077 világa címmel. Ezt csak azért írom ki, ha derék olvasótáboromból netán valaki lemaradt volna erről a hírről. Az én példányom már úton van, nagy izgalommal várom a szülinapomat.

2) Mivel ugye szeretem a minimalista, de azért jól kidolgozott szerepjátékokat, úgy döntöttem, hogy elkezdem beszerezni a OneDice szabályrendszer sorozatait. Már ismertem egy jó ideje a QuickStart változatot, de pár hónapja sikerült beszereznem a OneDice Space játékot és nagyon megtetszett, mert ez alapján nagyon úgy tűnik, hogy a szerzőpáros jó érzékkel, változatosan és továbbra is tömören tudja megtölteni a különböző műfajokra épülő alapszabálykönyveit. Mindegyik műfaji kiadványukhoz többféle világképet is kidolgoztak, így a Space-ben három variáció van: a kitermelés kora (Szárnyas fejvadász, Sikoltók, Alien(s), Gyilkos bolygó, Moon99, Az emlékmás...), a föderáció és birodalom kora (Star Trek, Serenity, Star Wars, Travellers szerepjáték, Elite videójáték...) és a transzcendencia kora (háát... elszált transzhumán környezet, mondjuk Galaxis őrzői, Valerian és az ezer bolygó városa, Transhuman Space szerepjáték). Ugyanígy a többihez is több "sminket" ("skin") leírnak. Most azon töprengek, hogy a WW1, az Urban Fantasy vagy a Cyberpunk kiadványt vásároljam-e meg. Azt hiszem a cyberpunk-láz feltámadása okán az utóbbit veszem meg ebben a hónapban. Amúgy a OneDice játékok is egyetlen hatoldalú kockát használnak, akárcsak a 1PG sorozat, csak több tartalommal és jobban át van gondolva, miközben a szabályok alig bonyolultabbak. Azt már mondani se merem, hogy jó lenne lefordítani ezeket... majd meglátjuk, hogy lesz-e hozzá szuflám.

3) Szintén a minimalista szabályrendszerű, de izgalmasan kidolgozott zsánerű játéksorozatoknál maradva. Pár napja bukkantam rá a TinyD6 szerepjátékokra. Az alapvető próbadobást két kockával dobják (D6), amelyik eredménye 5-6, az sikeres. A szereplőknek nincsenek értékei, a különböző tulajdonságai ugyanúgy pusztán előnyt és hátrányt jelenthetnek, mint az egyéb körülmények, amikor is a dobáskód megváltozik 1D-re vagy 2D-re. Ennyi az alap. Erre építenek rá akár 160-210 oldalas játékokat is. A TinyD6 játékok már egy fokkal drágábbak annál, semhogy pusztán gyűjtői szenvedélyből vásárolgassam és lapozgassam őket (a OneDice átlagos 8 dolcsis pdf kiadványaihoz képest a TinyD6 játékok már inkább 15-20 dolcsit kóstálnak), de a Baywatch és Pacific Blue sorozatokra épülő Beach Patrolt alighanem beszerzem (6 dolcsi). Végül a vadnyugati műfajt feldolgozó Tiny Gunslingerst szereztem be elsőnek, első átolvasásra nagyon tuti.

 

Cserebere érdekel. Ha valakinek megvan ezek közül valami, egy másik pedig nincs, akkor akár szövetkezhetnénk is, hogy ki mit vegyen, vagy kinek melyik van meg, stb....

A bejegyzés trackback címe:

https://theszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1516275940
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása