Mercenaries, Spies & Private Eyes (ismertető)
2022. június 23. írta: Thészeusz

Mercenaries, Spies & Private Eyes (ismertető)

A második legrégibb szerepjáték átdolgozása modern kori kalandokhoz.

Az egész úgy indult, hogy kerestem a RetroRPG blogoldalon ennek a játéknak az ismertetőjét és kiderült, hogy rosszul emlékszem, mert ott sosem volt. Ez elkezdte szúrni az oldalamat és úgy gondoltam, hogy összeollózok egyet angol nyelvűekből. (Pedig meggyőződésem, hogy valahol már olvastam magyar nyelven róla... tuti!... de egyszerűen a föld nyelte el.) Szóval ez az ismertető inkább röpke ollózások fordítása, nem részletekbe menő saját ismertető.

 

Ollózás

Michael Stackpole írta az MSPE szerepjátékot, a Tunnels & Trolls keretrendszerét használva kiindulópontként (ami hivatalosan a világ második szerepjátéka a D&D után). A Mercenaries, Spies & Private Eyes játékot (vagy ahogy képsőbb ismertté vált: az MSPE) először 1983-ban adta ki a Flying Buffalo Inc. Ez lehetővé tette szerepjátékos kalandokat futtatását az 1800-as évektől egészen a modern korig, a viktoriánus gőzpunk és a krimi noir kalandoktól kezdve a hidegháborús szuperkémek thrilleréig.
     1986-ban a Flying Buffalo egymástól független galibák miatt veszteséget szenvedett és eladni kényszerül az MSPE jogait a Sleuth Publicationsnek. Ők egy fekete-fehér borítóval ellátott kiadással jelentek meg és kihagytak néhány dolgot, amit a Buffalo változat tartalmazott, viszont beillesztettek néhány új dolgot is, ami nem szerepelt a régiben. A Sleuth-kiadás utolsó példányai is elfogytak, így a Flying Buffalo egy harmadikat készített (Combined Edition of MSPE), amely tartalmazza mindazt az anyagot, ami a két kiadásban volt.
     A 2019-es kombinált kiadás 156 oldalas és tartalmazza a Flying Buffalo és a Sleuth kiadás összes eredeti szövegét és illusztrációit. A Buffalo kiadásból jön a csodálatos festett borító és benne lesz a Tunnels & Thompsons rész (ami nem volt benne a Sleuth kiadásban), néhány hiányzó művészeti alkotással együtt. A szabályszövegben is elvégeztünk különböző javításokat, melyeket a játékosok és a rajongók találtak az évek során.
     A Sleuth-kiadásban több olyan extra rész is volt a szabályok végén, amelyek a Buffalo kiadásban nincsenek benne. Ezek közé tartoznak az öregedésre vonatkozó opcionális szabályok; 13 teljesen leírt, értékekkel ellátott NJK (köztük Sherlock Holmes és Moriarty – Liz Danforth illusztrálásával), valamint az MSPE karakterlap egy speciális, kihajtható változata. Mindezek a kombinált kiadásban is benne lesznek.
     Mindezeken túlmenően új információkat is adunk az MSPE scifi környezetben való használatához, valamint a járművek megállási távolságáról. Ezekhez új illusztrációk lesznek Steve Cromptontól.

 

A karakterek hét főértékkel rendelkeznek: Erő, Szerencse, Értelem, Ügyesség, Szervezet, Fellépés és Sebesség. E tulajdonságok létrehozásához dobj 3d6-ot. Ha mindhármon azonos számot dobsz, akkor még két kockával dobhatsz, és ezeket hozzáadhatod az összértékhez. A főértékeid így 3 és 30 között lesznek. Az Értelem főjellemződ határozza meg, hogy hány képzettség ponttal indulsz, és milyen képzettségeket tudsz megtanulni. A képzettségek aszerint vannak felosztva, hogy megtanulásukhoz legalább hányas értékűnek kell lennie az Értelemnek (némelyik képzettségnek más főértékbeli követelménye is van). Például akinek 16-os az Értelme, az alapvetően bármilyen képzettséget megtanulhat, és 16 képzettség ponttal indul.
     Egy feladat elvégzéséhez mentődobást kell tenni. Minden feladatnak van egy szintje. Először veszed a vonatkozó főértékedet, hozzáadod a vonatkozó képzettségi szintjét (adott esetben több képzettség szintjét is hozzáadhatod) és dobsz 2d6-ot. Ha duplát dobsz, akkor újraguríthatsz, és azt is hozzáadod. Addig dobhatsz újra, amíg duplákat dobsz. Ha elsőre ötöt vagy kevesebbet dobsz, akkor is elbuksz, ha a főértéked magasabb, mint a mentődobás célszáma.

Példa: A karakterem egy nyomozó (Értelem 14 és Megfigyelés 2), akinek meg kell találnia egy töltényhüvelyt. A KM a feladathoz 2. szintű mentődobást rendel, ami 25-ös célszámot jelent. Ezek szerint 9-et vagy annál jobbat kell dobni két kockával (25 mínusz a karakter 14-es Értelme, mínusz a 2-es szintű Megfigyelése). 10-et dobok, tehát sikerül. Ha duplát dobnék, mondjuk két kettest, akkor ezeket is hozzáadnám és újra dobnék. Újra dobok és két 3-ast kapok. Addig dobhatok újra, amíg nem dobok több duplát. Tegyük fel, hogy két hármas dobás után dobok egy 1-est és egy 2-est. A végeredményem 13, tehát 4-gyel meghaladtam a nehézséget. Ha viszont az első dobásomban 1-est és 2-est dobtam volna, az automatikus kudarcot jelentene.
     Egy másik példa: Sherlock Holmes (igen, a statisztikái szerepelnek a játékban) Értelme 30, Megfigyelése pedig 8. Egy nyom, mondjuk egy gyilkos által hátrahagyott gyufásdoboz kiszúrásához a KM szintén 2. szintű (célszám 25) mentődobást határoz meg. Hacsak Holmes nem dob 5-öt vagy kevesebbet (ne feledjétek, ha duplán dob, újra dobhat), akkor észreveszi a nyomot.

A harc egy kicsit másképp zajlik. Közelharcban a fegyver vagy a karakter harci képessége alapján dobsz kockát, és ezeket összeadod. Ezt az összeget módosítod a karaktered “harci járulékkal”: minden 12 feletti Ügyesség, Erő és Szerencse érték után a karaktered kap egy harci járulékot. Ellenfeled is dob. A magasabb eredmény nyer, és a vesztes a különbséget a saját Szervezete sérülésében szenvedi el (mínusz a páncél vagy a sérülést semlegesítő képzettségek).

Például: Egy vadászkéssel rendelkező karakter, akinek a képzettsége 2, és 4 harci járulékkal rendelkezik, megtámad egy bárddal rendelkező karaktert, akinek nincs semmilyen képzettségi szintje és 4 harci járulékkal rendelkezik. Mindkettőjük Szervezete 11. A vadászkéses 2d6-ot dob, és kettőt ad a sebzés miatt, plusz kettőt a képzettség miatt, plusz négyet a harci járulék miatt. A baltás karakter 2d6-ot dob, és ötöt ad hozzá a sebzés miatt, valamint négyet harci járulék miatt. Miután dobtak, A vadászkéses karakter összesen 20 pontot kap. A baltás karakter összesen 16-ot dob. A késes karakter nyer, és a baltás karakter levonja a különbséget a Szervezetéből, aminek így 11–4=7 lesz az értéke.

Távharc esetén Ügyesség mentődobást kell dobni, amelyet a fegyverrel kapcsolatos képzettségeid módosítanak. A célszám a hatótávolságon, a lövő tevékenységén, a célpont tevékenységén és a célpont méretén alapul. Ha ötösnél kevesebbet dobsz, kudarcot vallasz és a fegyvered elakad. Például a karakterem Ügyessége 13-as, és 2-es képzettséggel rendelkezik a fegyverrel, amivel lő. A karakterem egy mozgó, emberméretű célpontra céloz, ami körülbelül 40 méterre van tőle. A célszámom 20. Ötöt vagy annál jobbat kell elérnem, hogy eltaláljam a célpontot. Általában a távolsági támadások mennek először, de egy harcművészetben képzett karakter, aki 6 láb (~1,8 méter) távolságon belül van egy távolsági támadást végrehajtó karaktertől, esélyt kap arra, hogy elsőként támadjon.
     A karakterek viszonylag gyorsan gyógyulnak a fegyvertelen harcból, de a lövésből származó sérülések eltarthatnak egy ideig. Aki több sérülést kap a Szervezeténél (feltéve, hogy túléli), az akár hónapokra is kieshet a játékból. A KM engedélyezheti a karakternek, hogy Szerencse mentőt dobjon a sérülés elkerülése érdekében. Ha a Szervezet 0, a karakter halott, hacsak valaki nem tud gyorsan orvosi ellátást nyújtani.
     A karakter két módon fejlődik. Először is kaland pontokat szerez minden alkalommal, amikor mentődobást hajt végre (akár sikerül, akár nem), feladatokat teljesít, jó szerepjátékot nyújt stb. Ez segíthet a szintek megszerzésében. Minden alkalommal, amikor a karakter szintet lép, két pontot adhat bármelyik tulajdonságához. Új képzettségeket tanulhatsz, ha pontokat az Értelemre értékét növeled. A képzettség fejlesztéséhez 50 pontot kapsz minden alkalommal, amikor használod azt. Ha elég pontot szereztél, új szintre emelheted a képzettségedet. Egy képzettség 1-es szintről a 2-esre emeléséhez 1000 pontra van szükség.
     A kombinált kiadás a korábbi kiadásokhoz képest némileg bővül dinoszauruszokkal, szörnyekkel, ponyva és scifi játékokkal kapcsolatos információkkal.
     A korábbi kiadásokhoz írt modulok az új kiadásnál is jól működnek. A Tunnels & Trollshoz hasonlóan ez a rendszer is nagyon jól működik egyedüli játékhoz.

 

Néhány megjegyzés

     Az első fejezet taglalja a szabályokat, a második fejezetben jönnek a kalandírási tanácsok (Rosszfiúk és szörnyek, Zsoldos küldetések, Kémtörténetek, A nyomozás művészete, Rendfenntartási ügynökségek). Ezután jönnek a gyógyulási szabályok, utána az éjszakai lények (valódi világ, eltűnt világok, scifi, horror, fantazi). Két oldal a ponyva történetekről, két oldal a scifi környezetekről. A Tunnels & Thompsons rész a T&T-vel való vegyítésről szól. További fejezetek: Találati helyek, Autós karambol.
     A harmadik fejezet címe Élelem és egyebek, vagyis itt vannak az eszközök, szolgáltatások, egyéb árlisták, illetve a velük kapcsolatos további tudnivalók. Szintén itt kapott helyet a korosodásról szóló és további új szabályok.

Egyéb titkosügynökös és ármánykodós szerepjátékokat ide kattintva találhatsz.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9317862321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása