Szereptípusok 2: Kortárs környezet
2021. november 04. írta: Thészeusz

Szereptípusok 2: Kortárs környezet

 

Ha napjaink világában kell kitalálni valamilyen alapötletet a szereplőknek.

Ez napjainkban (XX-XXI. század) játszódó történetekhez javasolt szerepek, de kis képzelőerővel bármilyen világra át lehet alakítani őket. (Ha D100-zal szeretnéd meghatározni az hivatásbeli előéletet, akkor a megnevezés utáni szögletes zárójelbe raktam az arra vonatkozó értéket.) Ajánlott például a katasztrófa és horror történetekhez, ahol érdekes lehet, hogy egy random hivatású figura mit tud kezdeni az adott helyzetben.

Akadémikus [00-03]: Könyvtárosok, régészek, tudósok, professzorok, tanárok és más pedagógusok.

Atléta [04-07]: Olimpiai amatőr atléták vagy hivatásosak, pl. tornászok, súlyemelők, küzdő-sportolók, versenytáncosok, úszók, korcsolyázók és mindazok, akik valamilyen versenysportot űznek.

Bűnöző [08-11]: A törvénytelen megélhetések tartoznak ide: pénzhamisítók, betörők, tolvajok, maffiózók, bandatagok, bankrablók és más bűnözői pályafutások, de ide tartoznak a különböző törvénytelen eszközökkel élő aktivisták is (környezetvédő, polgárjogi, ideológus, stb.).

Fehérgalléros [12-14]: Irodai dolgozók és papír-zsonglőrök, jogászok, könyvelők, biztosítási ügynökök, banki alkalmazottak, kereskedelmi tanácsadók, adóhivatalnokok, ügyintézők, kereskedelmi szakemberek, ingatlanügynökök és különféle középvezető tartozik ebbe a kategóriába.

Gladiátor [15-17]: Egész életüket végigharcolták, akár az utcán, akár valamilyen arénában. Lehetnek kiábrándult fiatalok, öklüket pénzre váltó nyomorgó banditák, titkos laboratóriumokban harcra tenyésztett klónok vagy egy társadalom harcos kasztjának alacsony sorú tagjai.

Gyógyító [18-21]: Háziorvosok, specialisták, sebészek, pszichiáterek és mások, akiknek szintén a gyógyítás a hivatásuk.

Híresség [22-24]: Mindazok, akik bármilyen okból a nyilvánosság kereszttüzébe kerültek: színészek, mindenféle mutatványosok, bemondók, rádiós és tévés személyiségek és mások, akik főleg több-kevesebb ismertségükből élnek. Ennek bármi szolgálhat alapul ami eladható a tömegnek.

Hobó [25-28]: Csavargók és bármihez értő világjárók városok vagy akár csillagrendszerek közt, alkalmi munkákat vállalnak, amíg el nem unják magukat vagy a sors máshová nem vezeti őket. Útjuk során idegen szokásokat ismernek meg, valamint érdekes és egyedi jártasságokra tesznek szert.

Kalandor [29-32]: Idetartoznak a hivatásos fenegyerekek, nagyvadra vadászók, ereklyevadászok, felfedezők, extrémsportok megszállottjai, helyszíni kutatótudósok, izgalomkeresők és azok, akik más okokból szembe mennek a veszélynek.

Katona [33-36]: Idetartozik a fegyveres erők bármely ága, beleértve a szárazföldi hadsereget, haditengerészetet, légierőt és tengerészgyalogságot és a különböző elit kiképzésű alakulatokat.

Kékgalléros [37-39]: Idetartoznak a gyári munkások, vendéglátósok, építőmunkások, szolgáltatóipari dolgozók, kézművesek, házmesterek, postai kézbesítők és egyéb foglalkozások, melyek nem irodában végzendők.

Kreatív [40-43]: Idetartozik bármilyen művész, aki alkotói ágának megszállottja. Az illusztrátorok, cikkírók, képregény rajzolók, grafikusok, szépírók, magazinszerzők, színészek, szobrászok, játékkészítők, zenészek, forgatókönyvírók, fényképészek és honlaptervezők mind ide tartoznak.

Lelkivezető [44-47]: Idetartozik bármiféle meggyőződésű pap, szerzetes, önjelölt próféta, ezoterikus spiritiszta, teológus tudós és vallástani szakértő.

Műkedvelő [48-50]: Vagyona általában családi javakból és befektetésekből származik. Általában nincs munkája, kevés a felelőssége és legalább egy hóbortja van, ami kitölti az idejét. Ez lehet egy jótékonysági vagy humánus alapítvány, eszményért vagy értékekért való küzdelem, vagy egyszerű szórakozó és gondtalan élet utáni vágy.

Ócskás [51-54]: Ószeresek, lomisok, a civilizáció roncsaiból és kidobott szemeteiből készít hasznos eszközöket és árucikkeket – és ha szerencséjük van, erőfeszítésük akár egy-két különösen értékes tárgyat eredményez. Könnyedén igazodnak el és kutatják át a legelhagyatottabb helyeket, az elhagyatott űrállomások, romos épületek és füstölgő harcmezők számukra kész kincsesbányák.

Sarj [55-57]: Hatalmas mágnások, befolyásos nemesek és birodalmi uralkodók előkelő fiai és lányai. A műkedvelőkkel ellentétben kötik őket bizonyos származási kötelezettségek, de reménykednek, hogy idővel ők veszik át családjuk irányítását… feltéve hogy a csillagok állása megfelelő és semmi sem veszélyezteti a születési előjogukat.

Szállító [58-61]: Képzett sofőrök és pilóták, embereket költöztetnek, biztonságosan juttatnak célba információt és becses küldeményeket. Úgy tekintenek járműveikre, mint testük kiterjesztésére, sehol se érzik olyan jól magukat, mint postakocsijuk gyeplőjénél vagy épp űrsiklójuk botkormánya mögött.

Számkivetett [62-65]: Különbözőségéért üldözött és száműzött, magányos pária, netán szokásai vagy jellemzői miatt a közösség által deviánsnak vagy taszítónak tartott kiközösített egyén. A kitaszítottak a társadalom peremén lapulnak. Néhányan törekszenek az elfogadásért, míg mások saját dacosságuk, önutálatuk és reménytelenségük érzésének csapdájában vergődnek.

Szimat/kopó [66-69]: Számos hivatás tartozik ide, mint az oknyomozó újságíró, fényképes tudósító, magánnyomozó, rendőrnyomozó, kriminológus, profilkészítő, hírszerző ügynökök és mások, akik képességeiket tények gyűjtésére és nyomok elemzésére használják.

Tanuló [70-72]: Lehet középiskola, főiskola vagy egyetem diákja is. Részt vehet szemináriumon, katonai iskolának vagy magánintézetnek. A felsőoktatáshoz tartozó tanuló választhat szakterületet is.

Technikus [73-76]: A tudósok és mérnökök minden fajtája.

Telepes [77-80]: Vándor úttörők, akik új közösségek alapítását tűzték ki célul messzi tájakon vagy égitesteken. A túlélés érdekében megtanultak alkalmazkodni az új környezethez és megvédeni magukat a különböző rájuk leselkedő ragadozókkal és ellenséges természeti erőkkel szemben.

Törvényi végrehajtó [81-84]: Idetartoznak az egyenruhás rendőrök, állami gyalogosok, szövetségi rendőrök, szövetségi ügynökök, SWAT csapattagok és katonai rendészek.

Vállalkozó [85-87]: Önmaguk főnöke. Hisz önmagában és képes előteremteni a tőkét vállalkozása beindításához, felvirágoztatásához.

Vészhelyzetisek [88-91]: Katasztrófa elhárítók, tűzoltók, mentősök, veszélyes anyagok kezelői, mentősök, sürgősségi gyógyászati technikusok.

Vidéki [92-95]: Mezőgazdák, vadászok és mások, nomád törzsek tagjai, bennszülöttek, vagyis akik a természettel közeli viszonyban élnek.

X-faktor [96-99]: Varázslók, boszorkányok, szuperhősök, parafenomének, misztikus harcművész mesterek, mutánsok, mitikus lények, stb…

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9516739864
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása