[mustra] The name is Bond...
2021. október 07. írta: Thészeusz

[mustra] The name is Bond...

Másfél év csúszással végre bemutatták a legújabb Bond filmet, szemezgetek egy kicsit a titkosügynökös játékok közt.

Tegnapelőtt volt szerencsém megnézni a legújabb James Bond filmet, ráadásul 3D-ben! Először idegenkedtem ez utóbbitól, de aztán rájöttem, hogy Skyfall filmtől a Bond filmek visszakanyarodtak az kevésbé valószerű, extravagánsabb és látványosabb megvalósítások felé, szóval miért ne? Azt kell mondjam, nagyon jó döntés volt 3D-ben nézni, ajánlom szeretettel mindenkinek, akinek van rá lehetősége.

Szóval úgy gondoltam, hogy ennek apropóján talán érdemes lenne egy csokorba gyűjteni a különböző titkosügynökös, konspirációs szerepjátékokat egy csokorba.

Top Secret

A legelső titkosügynökös szerepjáték 1980-ból a TSR kiadótól. Az ismertetője itt olvasható: kattints ide. Készült második kiadása is az első kiadás alkotójától 2018-ban: Top Secret: New World Order címen. Ebben a játékosok szereplői az ICON ügynökei (Nemzetközi Fedett Ügynök Hálózat), hivatalos oldal: ideklikk.

James Bond RPG

Természetesen hivatalos szerepjáték is készült a 007-es filmekhez (érdekes, de az utóbbi 10-20 évben mintha divatjamúlttá vált volna a nagy mozisikerekből készülő szerepjátékos adaptációk... na jó, leszámítva az Űrszekereket és a Csillagok háborúját), aminek az ismertetője itt olvasható: kattints ide. Őszintén szólva nekem ennek a szabályrendszere nem annyira jön be az ismertető alapján.

Hero System: Espionage!

A Hero System rendszerhez kiadott kémkedős kiegészítő, amit később átkereszteltek Danger Internationalre. Linkek: hivatalos Espionage! oldal / hivatalos Danger International oldal.

GURPS kiegészítők

A GURPS szabályok alá kiadott kémkedős kiegészítők. Az Espionage kiegészítő a menőbenő titkosügynökös játék hangulatára épül, a Covert Ops a zorallabb dolgokról ír (merényletek, emberrablás, szabotázs, terrorizmus), a Rouges pedig az ármánykodásról, konspirálásokról, bár általában véve, nem kifejezetten a modern korra vonatkozik. Linkek: hivatalos Espionage oldal / hivatalos Covert Ops oldal / hivatalos Rogues oldal.

Ninjas & Superspies

Palladium Books rendszerre elkészített szupertitkosügynös játék. Ahogy minden Palladium játék, ez is kasztos/szintes, ahol a kasztok közt mindig van néhány formabontó ötlet. Ahogy a cím is jelzi, ebben a játékban keverednek a fantasztikummal határos modern kémtörténetek a távol-keleti misztikummal, jelentős rész szól a harcművészetekről és alkalmazásukról is (vagy 50 oldal). Link: hivatalos oldal.

Millennium’s End

Ez egy "techno-triller" játék, amit 1991-ben adatak kis és 1999-ben játszódik (vagyis a kiadáshoz képest a jövőben). Állítólag 1996-ban egy felmérésen minden idők legjobba szerepjátékai listáján a 31. helyen végzett. A játékosok nyomozók, kémek, félkatonai szervezetek ügynökei. Kiemelném a Miami Sourcebook kiegészítőjét, ami a Bond történetekhez is jól jöhet, hiszen Ian Flemming maga is Jamaikában élt, Bond is sokat sürgölődik a karibi-térségben. De van kiegészítő a terrorizmusról és terrorelhárításról is. Link: DriveThruRPG.

Spycraft

A D&D3 Modern szabályrendszert használó titkosügynökös szerepjáték. Szóval ez a játék is kasztokat, tapasztalati szinteket, növekvő HP-ket, támadási bónuszokat, mentődobásokat és mindenféle hasonlókat használ. Az egyik kiegészítője az 1960-as évek világát mutatja be. Készült belőle második, átdolgozott kiadás is. Link: angol nyelvű Wikipedia oldal.

Covert Ops

d00lite szabályrendszert használó titkosügynökös játék, a rendszer elég könnyen kezelhető, tömör és mindenféle segítség van már az alapkönyvben is. Linkek: ismertető / hivatalos oldal.

White Lies

A Covert Ops írói úgy gondolták, hogy ha már a Spycraft a kasztos/szintes D20 rendszer alá készült titkosügynökös játék, akkor miért ne lehetne egy OSR mentalitású feldolgozás is, ezért készítettek egy ilyet a Swords and Wizardry Whitebox alapján (ami ugye egy nagysikerű fantazi OSR játék). Készítettek hozzá néhány ingyenesen letölthető pár oldalas kiegészítőt, amik közt lehet találni ügynökségi ruházat leírását, bővebb kézitusa és parancsnoklási szabályokat, sőt még telepata(!) kasztot is. Link: hivatalos oldal.

OneDice Spies

OneDice szabályrendszerhez két kémes játékot is kiadtak. Az egyik a OneDice Cold War, ami a címéből sejthetően inkább a komorabb és realisztikusabb történetekhez íródott, a másik pedig a szintén kifejező című OneDice Martinis and Masterminds, ami a szuperkémes zsánerhez. Ahogy a szabályrendszer neve is jelzi, ezek a játékok egyetlen hatoldalú dobókockát igényelnek, vagyis talán ez a legkönnyebben használható. A Cold Warhoz ingyenesen le lehet tölteni egy Men in Red kiegészítőt is, ami titkos ufós történetekhez nyújt segítséget, melynek helyszíne viszont a Kamcsatkai-félsziget, Oroszország. Linkek: OD Cold War / OD Martinis and Masterminds / Men in Red.

Cold Shadows

Tiny D6 rendszerű játékokat is jegyző kiadó kémesdi játéka, a cím alapján ez is inkább a komorabb hangulatra épít és nem a szuperkedésre, habár a reklámszövegben azt írják, hogy van benne segítség eltérő műfajú játékhoz való adaptálásra is. A szereplőknek csak néhány számadata van, viszont kötelező létrehozni az ügynökséget is, ahova tartoznak. Link: hivatalos oldal.

World of Secrets

Ez csak egy pár oldalas, ingyenes miniatűr játék a fantazi műfajű World of Dungeons játék ihletésére. A Powered by the Apocalypse játékokhoz hasonlóan ebben is sajátos főjellemzők (Akció, Elemzés, Szakma, Befolyás, Technika) vannak és érdekes szerepek közül lehet választani (Zöldfülű újonc, Kiégett kripli, Egykori bűnöző, Kommandós, Surranó, Visszavonult ügynök, Bölcs öreg úr/hölgy). Szerepel benne egy Lakatos István nevű, AVH-nak dolgozó informátor is. Link: hivatalos oldal.

 

Egyéb játékok:
• Mercenaries, Spies & Privet Eyes
• Night's Black Agent
• Agents of Oblivion
• The Spy Game

 

Hasonszőrű játékok

Van néhány olyan játék is, amiben szintén titkos és titokzatos ügyek körül kell feltűnésmentesen ólálkodni, viszont nem kifejezetten sorolható be a klasszikus kémtörténetek közé.

 

Conspiracy X: Az X-akták tévésorozaton alapuló játék, ahol a szereplők különböző kormányhivatalnál dolgozó szereplők, akik földönkívüliek és más, a kormányok által eltitkolt jelenségek után nyomoznak. A főszereplők nem magányos nyomozók (noha Fox Mouldernek is voltak néha segítői), hanem egy sejtekből álló titkos magánszervezetnek a tagjai, amit AEGIS-nek hívnak. Van második kiadása is, ami teljesen eltér az elsőétől, ez utóbbi már moziszerűbb, míg az elsőé több gondolkodásra sarkallóbb volt. (Ha a feladat nehézsége eggyel nagyobb a szereplő szakértelménél, akkor már jelentősen csökken a siker esélye, ha két fokozattal nehezebb, akkor pedig már lehetetlen, szóval körültekintően kell hozzáállni egy-egy feladathoz. Másrészt viszont ha a képesség meghaladta a feladat nehézségét, akkor automatikusan sikerrel jár a szereplő.) Ezt a játékot kiadták GURPS szabályok alá is. Linkek: hivatalos oldal az első kiadáshoz / hivatalos oldal a második kiadáshoz.

 

Delta Green:Conspiracy X példáján fellelkesedve egy másik brigád az X-aktákat a Lovecraft-mítosszal keverte egybe, hiszen azt mindenhez hozzá lehet társítani, ezt rendszerint meg is teszik és jól teszik. (Láttam már házibarkácsban készült Cthulhu Miami Vice játékot is!) Az első változat csak világleíró kiegészítők, a Cthulhu hívása szabálykönyv szükségeltetik hozzá, a második kiadás már tartalmazza az alapszabályokat is. Itt is egy sejtekből álló titkos szervezetnek a tagjai a szereplők, de itt Delta Greennek hívják ezt a szervezetet. A játék leírása alapján a háttérvilág érdekesebbre sikeredett az ihletadó Conspiracy X-nél (bár az se smafu). Link: ismertető / hivatalos oldal.

 

Conspiracist – The Game THEY Don't Want You to Play: Ez egy húsz oldalas, pehelyszabályos játék, amiben a játékosok az Illuminátusok “problémamegoldó” embereit alakítják, akiknek az a feladatuk, hogy színfalak mögött tartsák a szaglászó konteóvadászok vagy véletlenül belebotló emberek elől a valóság mélyebb rétegeit (miközben ők maguk is sokszor csak egy munka közben találkoznak azokkal). A szereplők nem csak emberek, de reptiliánok (magyarul gyíkembereknek szokás mondani) is lehetnek. A szabályrendszer csak egyfajta dobókockát használ, a “Sors Illuminátus Piramisát” (vagyis egy D4-et), a kétséges helyzetben történő próbadobás esetén mindenképpen sikerrel jár a szereplő, a dobás csak ahhoz kell, hogy megtudjuk, történt-e valami bonyodalom is (ez rendkívül moziszerű élményt ad a játéknak, érdemes időnként más játékoknál is alkalmazni). A bonyodalomnak mindig egy új vagy eltérő irányba viszi a történetet, még ha csak alig is néha. Sok érdekes és mókás ötlet van a játékban. Link: hivatalos oldal.

 

Mean Streets: Ez tömör játék a film-noir műfaját dolgozza fel szerepjátékba, ahol a főhősök helyettes kerületi ügyészek, kormányügynökök, “keményrefőtt” magánkopók, gengszter macák, végzet asszonyai, fakabátok, háborús veteránok, péntek esti csajszik és mindenféle éjszakai népek. Játékkörnyezetnek az 1950-es évek New York városát mutatják, de persze bárhol máshol is játszódhat. (Készülőben van a fordítása... igaz, csak a világleírásé, az alapszabályok kimaradnak) Link: DriveThruRPG oldal.

 

Men in Black: A méltán híres mozifilmek világán alapuló játék, ami a patinás D6 System szabályrendszert használja. Már csak használtan lehet beszerezni, vagy valahonnan letölteni PDF formátumban (pl. Scribd.com). Link: angol nyelvű Wikipedia szócikk.

 

Ninja Burger: Ez is egy mókás játék, aminek egy vicces honlap alapján készült. A lényege az, hogy van a Ninja Burger nevű gyorsétteremlánc, amit tényleg nindzsák működtetnek. Legfőbb specialitásuk, hogy bárhová kézbesítik a hozzájuk beérkezett rendeléseket, legyen az a Pentagon, a legszuperbiztonságosabb börtön, szobafogságban levő gyerek, tenger közepén levő olajfúrótorony vagy egy elsüllyedt és kimenekítésre váró tengeralattjáró. A hibázó nindzsák a jakuzák mintájára elveszítik sorban egy-egy ujjukat. Szerintem a saját szabályrendszere egy kicsit használhatatlan, de könnyen át lehet alakítani bármilyen eccerű főjellemző+képzettség szabályrendszerre (példának okáért ott van a fentebb említett Conspiracist vagy a 1PG játékok). Később készült belőle egy második kiadás is, ami a szabad megfogalmazású jellemzőket használó PDQ szabályrendszert használja. Linkek: ismertető / második kiadás / Ninja Burger honlap.

 

Pandemonium: Na, ez megint egy észvesztő játék. Szinte nincs is szabályrendszere, annyi a játék lényege, hogy valójában minden! igaz, amit bármilyen bulvárlap, kacsamagazin vagy konteólap leír. Elvis él és időnként felhő képében mutatkozik meg, a szomszéd néni kiskutyája valójában vérszomjas földönkívüli idegen, a Józsefváros egyik húszemeletes lakótelepi háza egy ősi isten titkos kultuszának tagjai lakóhelye... de nem minden lakás. És így tovább. A főszereplők az ilyen híreknek járnak utána, vagy botlanak bele akaratlanul. A játék először a sokatmondó nevű MIB kiadónál jelent meg. Linkek: a Holdölte Magazin ismertetője / hivatalos oldal / angol nyelvű Wikipedia szócikk(Alighanem ennek alapján készült a TSR kiadó jóvoltából az Amazing Engine szabályokat használó Tabloid szerepjáték.)

 

Stalker RPG: A finnek nagy Sztalker rajongók, készítettek amatőr játékfilmet is, de az egyetlen, a Sztrugackij-fivérek által hivatalosan is elfogadott szerepjátékos adaptációt is ők készítették el. Persze nem a Tarkovszkij-film verziójában, hanem az eredeti kisregény és az abból kiinduló későbbi kalandregények és videójátékok alapján. További kiemelendő érdekessége, hogy nem használ se dobókockát, sem valamilyen kártyacsomagot vagy más random-generátor eszközt. Link: hivatalos oldal.

 

TWERPS Files: Kiegészítő füzetke a világ legkönnyebb szerepjátékos rendszeréhez (TWERPS), ami szintén az X-akták környezetét kívánja feldolgozni. Ezt meg is teszi – nyilván a TWERPS-hez méltó módon. Ebben a szabályrendszerben a szereplőknek csak egyetlen értéke van (az Erő), ennek értékét kell hozzáadni a próbadobásokhoz és ebből kell levonni a sérüléseket.

 

Modus Operandi: Ez nem egy szerepjáték, hanem egy titkosügynökös szerepjátékokkal foglalkozó honlap, ami 1999-ben indult. Link: honlap.

 

Filmajánló

Ha esetleg hiányzik egy kis inspiráció és vérhőemelő a játékhoz.

• 24 (tévésorozat)
• Amerikai bérgyilkos (American Assassin)
• Az angyal (The Saint; tévésorozat és egy mozifilm)
• Apacsok
• Apósok akcióban (The In-Laws)
• Austin Powers
• Államérdek (Absolute Power)
• Államtrükkök (Fair Games)
• Barry Seal: A beszállító (American Made)
• Beavatás (The Recruit)
• Bérgyilkosék (Killers)
• Bérgyilkosok (Assassins)
• A büntető (The Punisher; 1989)
• A bűn árfolyama (The International)
• Bűntudat nélkül (Without Remorse) (írta Tom Clancy)
• Dominó elv (The Domino Principle)
• Egy veszedelmes elme vallomásai (Confessions of a Dangerous Mind)
• Az elnök emberei (All the President’s Men)
• Első csapás (Jackie Chan's First Strike)
• Az ember, aki túl keveset tudott (The Man Who Knew Too Little)
• Én, a kém (I Spy)
• A feketelista (Blacklist)
• Földi űrutazás (Capricorn One)
• Gyilkosság a Fehér Házban (Murder at 1600)
• Gyújtóhatás (Live Wire)
• Hamilton ügynök: a nemzet szolgálatában
• Hazugságok hálója (Body of Lies)
• A háború kutyái (The Dogs of War) (írta Frederick Forsyth)
• Jack Reacher 1-2
• JFK
• Johnny English
• A keselyű három napja (Condor) (tévésorozat, 2018–) (gugli utcakép: https://is.gd/H3ZJzh)
• Kék jég (Blue ice; 1992)
• Kémek között (Agents Secrets)
• Kémeri (magyar tévésorozat)
• Kémjátszma (Spy Game)
• Kingsman: A titkos szolgálat (Kingsman: The Secret Service)
• Kingsman: Az aranykör (Kingsman: The Golden Circle)
• Kína szindróma (The China Syndrome)
• Láncreakció (Chain Reaction)
• A legendák hivatala
• Leon, a profi (Léon)
• Likvidálva (The Expatriate)
• Magas szőke férfi felemás cipőben (Le grand blond avec une chaussure noire)
• A magas szőke férfi visszatér (Le retour de grand blond)
• A megtorló: Háborús övezet (Punisher: War Zone)
• Minden lében négy kanál (Burn Notice)
• Mit ér egy élet (Human Trafficking)
• A negyedik záradék (The Fourth Protocol) (írta Frederick Forsyth)
• Nincs kiút (No Way Out)
• Nyolc tanú (Vantage Point)
• Nyomás utána! (Nati con la camicia)
• Odessza ügyirat () (írta Frederick Forsyth)
• Op Center (írta Tom Clancy)
• Oroszország ház (The Russia House)
• Orvlövész (Shooter)
• Otthon, véres otthon (Grosse Pointe Blank)
• Öngyilkos bevetés (Cleanskin)
• Peacemaker
• Pelikán ügyirat (The Pelican Brief)
• Poirot: Az órák (Agatha Christie’s Poirot: The Clocks)
• A profi (Le Professionnel)
• Ronin
• Rossz társaság (Bad Company)
• A sakál (The Jackal)
• A sakál árnyéka (The Assignment)
• A sakál napja (The Day of the Jackal) (írta Frederick Forsyth)
• Sicario 1-2
• Snowden
• Sötét titok (The Truth)
• A sötétség határán (Edge of Darkness; eredetileg ez egy brit minisorozat volt)
• A spártai (Spartan)
• Spionfióka (If Looks Could Kill)
• Suszter, szabó, baka, kém (Tinker, Tailor, Soldier, Spy)
• A szerelmes titkosügynök (Pride and Extreme Prejudice) (írta Frederick Forsyth)
• A tanú szeme (Eye of the Beholder)
• A testőr (The Sentinel)
• A tégla (The Departed)
• Titkos hadsereg (Hidden Agenda)
• A tolmács (The Interpreter)
• A tűzben edzett férfi (Man on Fire)
• Az UNCLE emberei (The Men from UNCLE) (tévésorozatok és mozifilm)
• Utánunk a tűzözön (The Long Kiss Goodnight)
• Az utolsó jelentés (Breach)
• Az ügynök bosszúja (Night Watch)
• Az ügynökség (The Good Shepherd)
• Véres gyémánt (Blood Diamond)
• A vizsga
• X-akták (tévésorozat és mozifilm)
• Zsenikém (Get Smart)

James Bond filmek:
• Dr. No (1962)
• Oroszországból szeretettel (From Russia with love; 1963)
• Goldfinger (1964)
• Villámgömb akció (Thunderball; 1965)
• Csak kétszer élsz (You only live twice; 1967)
• Casino Royale (nem Eon-film, kémparódia feldolgozás, szereplők: Ursula Andress, Peter Sellers, David Niven, Woody Allen, Orson Welles, Jean-Paul Belmondo; 1967)
• Őfelsége titkosszolgálatában (On Her Majesty's Secret Service; 1969)
• Gyémántok az örökkévalóságnak (Diamonds are forever; 1971)
• Élni és halni hagyni (Live and let die; 1973)
• Az aranypisztolyos férfi (The man with the golden gun; 1974)
• A kém, aki szeretett engem (The spy who loved me; 1977)
• Moonraker (1979)
• Szigorúan bizalmas (For your eyes only; 1981)
• Soha ne mondd, hogy soha (Never say never again; nem Eon film; 1983)
• Polipka (Octopussy; 1983)
• (A view to a kill; 1985)
• Halálos rémületben (The living daylights; 1987)
• Magányos ügynök (Licence to kill; 1989)
• Aranyszem (Goldeneye; 1995)
• A holnap markában (Tomorrow never; 1997)
• A világ nem elég (The world is not enough; )
• Halj meg máskor (Die another day; )
• Casino Royale (2006)
• A Quantum csendje (Quantum of solace; 2008)
• Skyfall (2012)
• Spectre - A Fantom visszatér (Spectre; 2015)
• Nincs idő meghalni (No time to die; 2021)

Harry Palmer filmek:
• Az Ipcress ügyirat (The Ipcress File; 1965)
• Temetés Berlinben (Funeral in Berlin; 1966)
• Egy milliárd dolláros agy (Billion Dollar Brain; 1967)
• Pekingi kapcsolat (Bullet to Beijing; 1995)
• Éjféli ügynök (Midnight in Saint Petersburg; 1996)

Jason Bourne filmek:
• A Bourne rejtély (The Bourne identity; 1988)
• A Bourne-rejtély (The Bourne identity; 2002)
• A Bourne-csapda (The Bourne supremacy; 2004)
• A Bourne-ultimátum (The Bourne ultimatum; 2007)
• A Bourne-hagyaték (The Bourne legacy; 2012)
• Jason Bourne (2016)

Jack Ryan filmek:
• Vadászat a Vörös Októberre (Hunt for the Red October; 1990)
• Férfias játékok (Patriot Games; 1992)
• Végveszélyben (Clear and Present Danger; 1994)
• A rettegés arénája (The sum of all fears; 2002)
• Jack Ryan: Árnyékügynök (Jack Ryan: Shadow Recruit; 2014)
• Tom Clancy's Jack Ryan (Jack Ryan; tévésorozat, 2018-tól)

Mission Impossible filmek:
• Mission: Impossible (tévésorozat, 1966–1973, 171 epizód)
• Mission: Impossible (tévésorozat, 1988–1990, 35 epizód)
• Mission Impossible (1996)
• Mission Impossible 2 (2000)
• Mission Impossible III (2006)
• Mission Impossible: Fantom protokol (Mission Impossible – Ghost Protocol; 2011)
• Mission Impossible: Titkos nemzet (Mission Impossible – Rogue Nation; 2015)
• Mission Impossible: Utóhatás (Mission Impossible – Fallout; 2018)

 

Könyvajánló

• Joel Bakan: The Corporation
• Noam Chomsky: Titkok, hazugságok, demokrácia
• Torrente del Bosque: A CIA titkos katonai akciói
• Torrente del Bosque: A KGB titkos katonai akciói
• Torrente del Bosque: Az SAS titkos katonai akciói
• Doug Richardson: Modern kémrepülőgépek

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8516713494
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása