[sufni] 1PG
2020. március 31. írta: Thészeusz

[sufni] 1PG

Házi szabályok a 1PG játékokhoz. Aktuális verzió: 2020.ápr.2.

borito_1pg_kezikonyv.jpg

 

A 1PG játékok tömörek és frappánsak, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy az alapok erős csiszolásra szorulnak. A különböző műfajú játékok képzettségei közt néha nehéz válogatni, mert a közölt forgatókönyvek annyira eltérőek, hogy könnyen nagy hátrány alakulhat ki egy-egy, amúgy hangulatosan elkészült szereplőknél, ezért nagyobb hangsúlyt tennék a négy főképességre és kisebbet a képzettségekre. A rongyolódási szabályok is majdnem lényegtelenül változó, akármekkora is a szereplő Vér értéke, amikor a fix és nagy sebzés értékek mellett esélye sincs és se'perc alatt kinyírják. Ha már moziszerűek a játékok és a hozzájuk írt kalandok, hát támasszák alá ezt jobban a szabályok is. (Ezek mindegyik 1PG játékra vonatkoznak, de mivel eltérőek a szereplők jellemzőinek megnevezése, az egyszerűség kedvéért a Shriek megnevezéseit fogom használni.)

• A módosítók továbbra is a főképesség értékéhez adódnak, nem a kockadobáshoz.

• A négy főképességek közt a következő értékeket oszthatod szét: 2, 3, 3 és 4.

• Minden főképességnél válassz ki egy-egy képzettséget, az egyikre –1, a másikra +1 módosítót kapsz a vele kapcsolatos próbáknál.

• A Vér (Bloods) egyenlő a Vadság (Buffness) és Kinézet (Looks) összegével mínusz kettő. A Lelkierő (Wits) egyenlő a Ravaszság (Craftiness) és Gógyi (Brains) összegével mínusz kettő. A főképességek szolgálnak mentődobásra is, ezért megszűnik a Zsigerek (Guts) képesség (ha ilyesfajta mentődobást akar a mesélő, guríttasson a Ravaszság főképességre). Minden sérülés 1 pontot von le a Vérből vagy Lelkierőből attól függően, hogy a sérülés testi vagy lelki-szellemi jellegű.

• Minden szereplőnek 3 Népszerűség (Popularity) pontja van kezdetben. Ha olyan főképességgel kapcsolatos próbát akar újradobni, amire kezdetben a 4-es értéket tette, akkor 2 Népszerűség pontot kell költenie, a többinél csak 1 pontot.

• Páncél: A részben takaró páncélok értéke 2, a nagymértékben takaró páncélok értéke 4. Fizikai sérülésnél az áldozat dobjon próbát a páncélja értékével, siker esetén csökken egy ponttal a sérülése. Az amuletteknek és szent szimbólumoknak az értéke 2, ami a Lelkierőt érintő sebzések ellen védhet.

• Az NJK-k értékeit nem szükséges átalakítani, maradhatnak a kalandmodulnál leírtak. Persze itt is alkalmazhatod a csak játékosok gurítanak szabályokat!

 

Shriek!

A Shriek! a tinihorror filmek műfajára épül, amilyen a Sikoly, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron, a Rémálom az Elm utcában, a Massza vagy a Gonosz halott (ami a videós hőskorszakban Az erdő szelleme címen terjedt).

Egyediségek (Status Table)

Mindenki kiválaszthat egyet az alábbiakból vagy készíthet saját egyediséget is.

1) Pancser (Loser!): A Buffiness és Looks főképességnél két képzettséget is választhatsz, amire –1-et kapsz, cserébe a Craftiness és Brains főképességnél egy vagy két képzettséggel többet választhatsz (főképességenként egyet), amire +1-et adhatsz.

2) Bizarr (Occult Lore): Megkaphatják az Okkultizmus képzettséget (+1), a többiek egyáltalán nem értenek az ilyen dolgokhoz.

3) Verdás (Wheel): A szereplőnek van egy saját autója, a szereplő Looks értéke mutatja az autó értékét is. Az érték jelezhet saját tuningolást vagy bolti árat is.

4) Üdvöske / Bájgúnár (Bitchin' Wardrobe!): A legnagyobb értéket a Kinézet főjellemzőre kell adni, de még azoknál a próbáknál is elég 1 Népszerűség pontot költeni az újradobáshoz.

5) Hamis személyi (Fake ID): A szereplő szerzett valahonnan egy hamis személyit, ami szerint már nagykorú. A Looks nem lehet 2-es értékű.

6) Pszionikus (Psychic Powers): Van két pszionikus képessége. Az egyiket talán ismerhetik mások is, a másikat viszont mindenki előtt titokban akarja tartani, legfeljebb egy-egy ember előtt mutatja meg. Az ismert képességet kísérhetik látványos hatások, a második viszont feltűnésmentes.

Páncélok

A farmer és nehéz ruházat páncél értéke 1, a bőrcuccoké 2. Az amerikai focis vagy bringás sisakok +1-et adnak a páncél értékhez, de a Kinézet főképesség dobásaira –1-et kapsz, mert rontja a vagányságot.

 

Mágia

• A varázslat típusától függő képességgel kell próbát dobni. (Pap esetében ez lehet a Népszerűség. :D )

 

Opciók

• Ha kisebb különbségeket szeretnél a szereplők képességei közt és van egy nyolcoldalú dobókockád is (d8), akkor használhatod azt is. Ekkor csak annyi a különbség, hogy a főképességek közt a 3/4/4/5 értékeket oszthatod szét, kritikus hibára pedig csak nyolcas dobás után kell újra gurítani. A módosítók változatlanok. (Vagy maradhatnak a „d6-os értékek”, ha azt szeretnéd, hogy maradjon hely a tárgyak bónuszainak.)

 

Letöltés

Nos, közben észrevettem, hogy a 1PG játékok is immár húsz évesek lettek, ezért úgy döntöttem, hogy azzal ünneplem meg, hogy letölthetővé teszem kedves honfitársaim számára azokat a példányokat, melyeket sikerült megvennem (a legtöbb megvan szerencsére). Senki ne várjon hatalmas különbségeket, ezek pár oldalas játékok, a legfőbb lényeg szinte a háttérhangulat tömör megalapozásán van (eltérő kiegészítő szabályok, sajátos fegyverek, kalandmodulok) :)

1PG Kézikönyy (1PG Companion): Ez egy mindegyik 1PG játékra vonatkozó kiegészítő szerszámosláda. Hűen az eredeti játékhoz, nyúlfarknyi szabályok vannak benne. Többek közt a járműves harcra vonatkozó szabályok! Kicsit sajnálatos, hogy néhány fontos szabályt nem gyűjtöttek össze bele a különböző műfajú játékokból (például egyéb sérülési formák a háborús Battleforce Bravo-ból). Letöltés: magyar nyelvűangol nyelvű.

Agent S.E.V.E.N.: zsáner: extravagáns titkosügynökök [ letöltés ]

Battleforce Bravo: zsáner: háborús-katonás [ letöltés ]

Broadsword: zsáner: kard és boszorkányság [ letöltés ]

Daisho: zsáner: szamurájok, nindzsák, sógunok, gésák [ letöltés ]

Dime Heroes: zsáner: két világháború közti ponyvaregények [ letöltés ]
Dime Heroes – Magic and Mysticism: Ponyvához passzoló misztikus képességek pár oldalban [ letöltés ]

Disaster: zsáner: túlélős és katasztrófa filmek... mindegy, csak menekülni kelljen [ letöltés ]

Exosuit A–OK: zsáner: csatapáncélos japán rajzfilmek [ letöltés ]

Full Clip: zsáner: modern hongkongi akciófilmek még a brit fennhatóság idejéből [ letöltés ]

Here Come the Monsters: zsáner: városokat és egymás pusztító gigantikus méretű szörnyek [ letöltés ]

Shriek!: zsáner: amerikai tinihorror [ letöltés ]

Star Legion: zsáner: űrhajós scifi [ letöltés ]
Star Legion – Blastoff: kiegészítő, rengetegféle űrhajó és neveik [ letöltés ]
Star Legion – Ignition: kiegészítő, a szereptípusok bővebb kifejtése + 2 új szereptípus, űrscifi plusz szabályok (inkább mesélők olvassák!), bolygófelszíni túlélés különböző helyszíneken, a scifi zsáner variálásai [ letöltés ]

 

Mondani se kell, hogy ez a szabályrendszer is sokakat megihletett egyszerűségével, sokan készítettek rajongói verziókat, amik további zsánereket dolgoz fel (cyberpunk, sherwoodi erdő, Firefly, steampunk, stb.). Ezek általában ingyenesen letölthetőek, nem rakom fel ide, tessék őket megkeresni! ;)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6815576492
Nincsenek hozzászólások.