Elite: Dangerous RPG (ismertető)
2019. szeptember 25. írta: Thészeusz

Elite: Dangerous RPG (ismertető)

A klasszikus Elite videójáték 2015-ben kiadott szuper és új változatának az ismertetője. Egy RPG.net cikk fordítása

elite-dangerous.jpg

 

Az alábbi ismertető az RPG.net honlap egy ismertetőjének fordítása. Nagyrészt. Az ismertető eredetijét írta: Christopher Cecil (2018. augusztus 6.)

–––

Ezt a szerepjátékot 2018-ban adták ki és az Elite: Dangerous videójátékon alapszik, amit nem ismerek. Amit sikerült megtudnom a videójátékról, hogy a játékosok űrhajókat vezetnek naprendszerek sokaságában, más hajókra lövöldöznek és ember számára ismeretlen helyeket fedeznek fel. A játék előrehaladásával a játékosok pénzt és hírnevet szereznek, képesek lesznek űrhajójuk fejlesztésére, vagy épp nagyobb és jobb hajót vásárolhatnak, hogy hatásosabban folytathassák a lövöldözést és felfedezést. Mivel sosem játszottam a videójátékkal, azt teljesen ki is hagyom ebből az ismertetőből, hisz nincs összehasonlítási alapom. Mondjuk, hogy elég barónak hangzik az alapötlet, hogy a Spidermind Games emberei asztali játékot készítsenek belőle.

(A játékot amúgy az utóbbi években népszerűséget szerzett Modiphius cég adja ki, aki sok ismert márka társas/szerepjátékosításának szerezte meg az engedélyét: Elder Scrolls, Fallout, Star Trek, Vampire, John Carter of Mars, Conan, Kung Fu Panda, Mutant Chronicles, Thunderbirds, Kult, Achtung Cthulhu… ja és készülőben van – gondolom a szintén készülőben levő film miatt – a Dűne szerepjátékosítása, ami eddig csak egyszer történt meg az egykori Last Unicorn Games jóvoltából, de végül akkor is elmaradt, fene se emlékszik mi miatt. – Theszeusz)

 

AZ UNIVERZUM

 

Az Elite: Dangerous Role Playing Game (EDRPG) a XXXIV. századi jövőben játszódik, amikor az emberiség szétterjedt a galaxis óriási részében. Ezt a hatalmas területet három legfőbb kormányzat irányítja, és számtalan bolygó és csillagrendszer esik felügyeletük ernyője alá.

A legrégibb a Föderáció, ami a Föld és naprendszerünk körül kezdett épülni. A Föderáció hatezernél több naprendszerből áll, amit demokratikus köztársaságként kormányoz. A nagyvállalatoknak nagy befolyása van a mindennapi életre és a legtöbb ember egy csillagközi megacégnek dolgozik, amik jobban meghatározzák dolgozóikat, mint egy adott nemzet vagy etnikum. A cégek mindent nyújtanak, amire dolgozóiknak szükségük van a föderációban való boldoguláshoz a munkától kezdve az egészségügyi gondoskodáson át az anyagi javakig.

Aztán van a Birodalom, egy feudalista diktatúra, ami ötezernél több rendszert irányít. Az itteni élet eléggé kafa, egy bizonyos terület polgárait nemesek kormányozzák, akiket időszakokra szenátoroknak választanak, és akik (együttműködve a Császárral) vezetik a Birodalom haladását. Bár a polgárokat jól tartják hűbéruraik, viszont nincs lehetőség a hierarchiában való előrelépésnek (a társadalmi státusz az örökölt vagyonon és befolyáson múlik), vagyis a kultúra egy kissé stagnáló és rétegzett.

Végül van a Független Rendszerek Szövetsége (Fűrész), ami több száz csillagrendszert foglal magába, melyek belefáradtak a Föderáció és a Birodalom általi elnyomásba, mellőzöttségbe és kizsákmányolásba, és emiatt összeálltak, hogy kölcsönösen megvédjék egymást és fenntartsák szuverenitásukat. A Szövetségen belül az űrutazó találkozhat bármilyen és mindenféle kormányzattal, mivel minden szövetségi bolygó szabadon irányítja magát, ahogy megfelelőnek látja. Van egy laza kormányzatuk, a Gyűlés, ami közvetít a vitákban és irányítja a tagrendszereket védő hajóhadat, de általánosságban ez inkább az univerzum maradékának közös „kosara” a boldoguláshoz.

A világban az űrhajók ugyanolyan elterjedtek, mint napjainkban az autók, mivel a tömeggyártás és a könnyen elérhető csúcstechnológia megfizethetővé teszi a középosztály számára. A megbízható fénynél-gyorsabb (FGY, angolul FTL) hajtóművek (amiket itt Keretváltó Hajtóműveknek [Frame Shift Drives] hívnak) még a távoli csillagokat is olyan mindennapos közelségbe hozza, mintha piacra mennénk. Minden JSZ saját űrhajóval kezdi a játékot! Persze ez csak egy „egyszerűbb” vadász vagy szállító jármű, nevezzük inkább az Elite univerzum eszes autójának, de ingyenes, szóval csitt. A kibernetika és bionika megszokott dolog, habár időnként rosszallják, mint eltorzulást. A szülők minden nap elhagyják a bolygót, hogy egy űrállomáson dolgozzanak. A gravitációs irányítás és erőpajzs technológiák a mindennapi élmény részei, nem is nagyon gondolnak rá. A játék világa alapvetően csak emberekről szól, de nem tart sokból behozni néhány idegent, ha szereted az egzotikusabb életformákat, amikkel az űrutazóid kapcsolatba léphetnek.

 

A SZEREPLŐK

 

Egy kilenclépcsős szintrendszer van a játékban, ez a Rang. Mindenki a legalacsonyabb rangon kezd, ami az „Ártalmatlan”. Kemény munkával és a hátsód védésével egyre haladhatsz előre a létrán, mint az Újonc, a Mester, a Veszélyes egészen az Elit rangig. A rang korlátozhatja a JSZ némelyik értékének felső határát, mint a Kitartás pontok, képzettség értékek, Karma pont és ilyenek. Ha a KM vagányabb játékot szeretne, azok felhúzhatják a JSZ-ket, hogy magasabb rangról kezdjenek, mondjuk Ártalmatlan helyett Szakértőről.

Minden szereplő hozzáfér az összes Képzettséghez, amikből nagyjából negyven van. Minden képzettségnek tíz a kezdeti értéke, de a készítés során ezeket még növelni lehet. Ez a Háttér kiválasztásával kezdődik, amik egyszerű foglalkozások a szereplő múltjából. Minden szereplő ingyen háttérként megkapja a „Pilóta képzést” (vagyis repkedhetsz a hajóddal), de ezen kívül választhatsz még négy hátteret. (Némelyik két egységnyi hátteret igényel, de cserébe sok képzettségre adnak turbót.)

A hátterek közé főleg szakmák tartoznak, mint a könyvelő, mérnök, zsaru, kamionos és hasonlók. Némelyikük viszont izgalmasabbak, amilyen a kincsvadász, az izomagyú (gym freak), pompom-lány, vagy egy olyan tény, hogy csúcstechnológiájú szülőbolygóról származol. A kiválasztott hátterek továbbnövelik a képzettségek kezdeti tíz pontját. Például a „peremkereskedő” háttér növeli az Alkudozás, Kitérés, Kinetikus fegyverek és Kereskedelem képzettségek értékeit. (Az Ártalmatlan rangú szereplők képzettségeinek értéke nem emelkedhet negyven föle a szereplőkészítés során, de magasabb rangon ez a korlát is emelkedik.)

Néhány háttér Különlegességeket (Enhancements) nyújt, amik spéci képességek és trükkök. Ilyenek például a kibernetika, a rendkívüli erő vagy a született zseni, a kétkezesség vagy a nehezen kinyiffanthatóság.

Ezeket viszont nem szabad összekeverni a Karma Lehetőségekkel (Karma Capabilities). Mindenki tíz Karma Ponttal kezd, amiket úgy lehet használni, mint más játékokban a Dráma vagy Sors pontokat. Egyetlen pontért újradobhatsz egy támadás vagy képzettség próbán szerzett 1-es gurítást. A „Menekülés a haláltól” lehetőséggel viszont bármikor elkerülheted a csúnya kimúlást, ha elköltöd az összes Karma pontodat. Tedd az ujjad a ravaszra és pörkölj oda!

Ha ez még nem lenne elég menő, a JSZ-k választhatnak három további Karma Lehetőséget majd’ negyven közül. Mindegyik használatának van egy Karma költsége, de megmenthetik a csülkeidet, amikor az irányítóterem lángokban áll, neked viszont azonnal szükséged van eszeveszett sebességre! A „Tutilövés” lehetőség bónuszt ad a tűzfegyveres lövésedre, a „Kísértet” lehetővé teszi a tömegben elvegyülést, bónuszt kapva a Lopakodás képzettségre a célpont követésére. A „Vadul Pörgés” Védelem bónuszt ad az űrhajódnak harc közben. Ezek közül sokat a kockagurítás után lehet használni, vagyis nem kell pazarolnod a Karma tartalékodat olyan dobásra, ami amúgy is sikeres lett volna.

Végül kapsz egy maréknyi pontot, amit szabadon hozzáadhatsz tíz kiválasztott képzettség bármelyikéhez, amivel még feltornázhatsz néhányat az utolsó pillanatban, kicsit még egyedibbé téve a vagány űrlovasodat.

A szereplőd már elég frankó lett, de szükség van egy hajóra is! Az „Ártalmatlan” rangú JSZ-k a négy felajánlott űrhajó közül szabadon kiválaszthatnak egyet. Ezek legtöbbjének vannak altípusa is, így kiválaszthatod a legjobb eszközt a melóhoz. Szeretnél egy vadászgépet? Válaszd az Eagle Defendert. Inkább rakománnyal kereskednél? Válaszd a Hatchback Zetát. Szeretnél ismeretlen űrbe merészkedve felfedezni? Huppanj bele egy Sidewinder Discovery bőrüléseibe.

Ezek a hajók inkább egyetlen személy számára készültek, habár némelyik modell feláldozhat némi rakodó területet egy második legénységi kvártély számára… de az alapvetés az, hogy minden JSZ-nek saját kis hajója van. Persze vannak nagyobb hajók is, amit engedélyezhet a KM, ha azt szeretné, hogy a játékosok egyetlen hajó legénysége legyen, de nem ez az alapképlete a kezdeti játéknak.

Az utolsó dolog, amire szükséged van még a fúvókák bemelegítése előtt, a pilótád felszerelése. A kezdő JSZ-k választhatnak néhány egyszerűbb holmi közül. Kapsz egy lézerpisztolyt, egy űrruhát, egy komm-egységet, aztán ugorj a gépedbe.

 

A JÁTÉK

 

Szóval mit csinál valaki az EDRPG univerzumban? Ez egy remek homokozó galaxis. Csinálhatsz katonai kalandfolyamot, ahol a Föderációs Flottához tartozó Cobra Mk.III hajóddal (az eredeti játékban ez a szabványmenő űrhajó – Theszeusz) ebharcba keveredhetsz a bosszantó birodalmi Viper-ekkel. Felfedezhetsz ködfoltokat, feltérképezhetsz csillagútvonalakat a Szövetségnek. Fogd a Type-9 nehéz szállítódat és keress némi kreditet kérdéses rakomány elszállításával a magvilágokon keresztül. Cuccold fel a Vulture hajódat valamilyen Engedély Szkennerrel (Warrant Scanner) és menj fejvadászni a törvény nélküli szegélyrendszerekbe.

Míg a hajóid számára kritikus, hogy űrösvények körül suhanjon, a szereplők nincsenek erre korlátozva. A Járművek fejezetben szép számú felszíni szállító járművet sorolnak fel, melyek minden űrflótás szükségeihez igazodnak. A légmotortól a vontatós kamionon és könnyű tankokon keresztül a személyi vízalattjáróig, a járművek alapos áttekintését adja az alapkönyv, gyakran itt is különböző kivitelekben az adott küldetéshez vagy terephez.

A kalandfolyam során gyűlő kreditekkel kívánság szerint módosíthatják alap űrhajóikat vagy járműveiket fejlesztett fegyverekkel, szkennerekkel, páncéllal vagy egyéb hasznos ketyerével, mint az ECM berendezés vagy raktér függesztmények. Ha kinőttél egy hajót, akkor becserélheted egy nagyobb modellre. Az alapszabályok áramvonalas lehetőségeket nyújtanak jelenlegi járműved módosítására saját variációd kialakításához.

Az űrhajóknak három mérettípusa van és egyedi téregységük az alkatrészek számára. A hajó módosításakor lecserélhetsz egy régebbi alkatrészt újabbra vagy kicserélheted egy teljesen másmilyenre. (Vagyis megteheted, hogy fejleszted az üzemanyaggyűjtődet, de miért ne cserélhetnéd le egy dögös új ásványbányász kapszulára? Túrd az ércet az aszteroida övben, bébi!) Van néhány egyéb tényező is, mint az alkatrészek termelési minősége, vagy az energia-igénye, amit a hajó fúziós generátorából nyer. A hajók minden típusa egyedi méretű alkatrészt igényel, de minden méretkategórián belül számos minőségi szint érhető el a helyi hajóüzemben vagy a zugkereskedőnél. A hitelkeretedet jól kihasználva vásárolhatsz például hatékonyabb és erősebb pajzsgenerátort, de kevés vagyonnal csak egy gyengécske generátor változatot szerezhetsz, ami lassabban töltődik fel és kevesebb sérülést nyel el. A hajóépítő rendszer pont elég tekervényes, hogy az űrhajód bütykölését és kiegyensúlyozását izgalmassá tegye, de ne legyen túlbonyolítva.

A hajók számára a Keretváltó Hajtóművek által elérhetők a belső és csillagközi sebességek, amiknek három üzemmódja van

  • A valóstér módban a sebességet méter per másodpercben mérjük, légköri repülésnél használatos és másik járműével kell összehasonlítani üldözéskor és harci manővereknél.
  • A szupercirkáló módban (ami nagyjából 200 kilométer per másodpercnél kezdődik attól függően, milyen közel vagy egy nagy gravitációjú testhez), utazhatsz a bolygók között vagy csillagrendszereken keresztül percek vagy órák alatt (és nem hónapok vagy századok).
  • A hipertér aktiválása lehetővé teszi a hajóknak majdnem azonnal sok fényév átugrását egyszerre. Az egyes hajóknál osztályozva van, hogy hány fényév távolságot tud a hajtóművűk ugrani üzemanyag tonnánként, és mennyi üzemanyaggal lehet feltölteni.

 

CSELEKVÉS

 

Minden feladatnak van egy Célszáma. A 4-es célszám olyan könnyű, hogy egy öt éves is képes lenne elintézni. A 10 már egy hivatásosnak is kihívás, például kilőni a vadászod torpedóit egy űrállomás árokfolyosójában egy apró szellőzőrésbe. A 16 azt jelenti, hogy remélhetőleg te vagy a csillagrendszer legjobbja és a szerencse is melletted áll (és talán néhány Karma pont is), például megpróbálni szerelni egy planetáris fúziós reaktormag-szakadást egy hajtűvel és egy zacskó gumicukorral.

A játék csak tízoldalú kockákat használ, általában 1-10 skálán, ritkább esetben százalékos dobásként. Próbadobáskor egy kockával kell gurítani, amihez hozzáadhatod a képzettséged tízes helyiértékét. (Ha tehát a vonatkozó képzettséged értéke 36, akkor a kockadobáshoz hármat adhatsz.) Ha eléred a Nehézséget, sikerrel jártál. A reaktor helyreáll és kicsit gumiszaga lesz. Ha ellentétbe kerülsz egy másik szereplővel, mindketten dobtok és a magasabb összegű nyer.

A harc ugyanígy működik. A védekező járműveknek és űrhajóknak Védelem értéke van, ha nagyobbat dobsz ennél, akkor eltaláltad. A járműves vagy űrharcban a pilóta végrehajtható manőverek közül választhat, mint az orvlövés, ágyúössztűz, ebharc, oldalsortűz, és védekező taktikákat, mint a kiválás (disengage) vagy szökés. („Szökjek az elől a birodalmi cirkáló elől? Miért? Nem. Hát… hm… inkább kiválok!”) Mindegyik lehetőségnek vannak bónuszai és feltételei, amik hatnak a harci dobásra, és egy okos kapitány gyorsan megtanulja, melyik lehetőség illik legjobban a hajótípusához és méretéhez. A lassú kapitányok hamarost űrtörmelékké válnak.

A távolság nagyon egyszerű az űrharcban: az ellenfeled lehet „Távoli” vagy „Közeli”, a távolsági módosítók és mozgások ezen az egyszerű kategóriákon alapulnak. Ha Távoli célpontot szkennelsz és egy „öklelés” manőverrel próbálkozol, ahol egyenesen szemberepülsz a célponttal plazmaágyúkkal tüzelve, a kör végére Közelivé válik.

Személyek közti harcban minden fegyvernek három célszáma van a távolság alapján. Ha jobbat dobsz a fegyver távolsági módosítója plusz a célpont Védelem értékénél, akkor eltaláltad. Például egy szereplő lézerpisztollyal rálő egy birodalmi katonára. A katona 40 méterre van tőle, ami a lézerpisztolynál közepes távolság. A közepes távolság célszáma 7, a katona Védelme pedig 2, így a szereplőnek legalább kilencet kell dobnia ahhoz, hogy eltalálja.

A szereplők sérülésnek való ellenállását a Kitartás (Endurance) érték mutatja, ami egy Ártalmatlan rangúnál 20. Sok közelharci fegyver egyszerűen d10 sebzést okoz. A lézerpisztolyok fix 8 pontot, míg a sörétesek 3d10-et. A legtöbb ballisztikus tűzfegyver lőhet sorozatot is, ami extra sebzést jelent minden további pont után, amennyivel többet dobtál a célpont Védelem értékénél, már ha eltaláltad.

A páncélok elnyelhetnek bizonyos sebzést, de a különböző páncélokat különböző típusú sebzés ellen tervezték: kinetikus sebzés, energia, közelharci és hasonlók. A páncél viselése a Közösségi Tényeződre is hatással van, egy követségi bálon hadszíntéri páncélt viselésével súlyos büntetéseket kaphatsz a közösségi képzettségeidre.

A harci lépték kezelése sima és egyszerű. A gyalogos szereplő tűzharcba keveredhet egy APC járművel (armored personnel carrier, páncélozott személyszállító, mint ami a Bolygó neve halál című filmben is van), amit össztűz alá vehet egy elsuhanó űrhajó. A sebzési és támadási módosítók gyorsan kiszámolhatóak méretszorzók használatával, mely számításokat fejben is el lehet végezni.

Merész űrhapsid fejlődése a képzettsége használatán és az eszeden múlik. Amikor egy játékülés során először használsz egy képzettséget (és csak első alkalommal), rakj mellé egy jelet a szereplapodon. Akár sikeresen használtad, akár borzasztóan elrontottad, az ülés végén a képzettség nő egy ponttal. Vagyis ha megpróbálod megmenteni Balfék kapitány bajtársadat egy Gyógyászat képzettséged használatával, miután azt keresztbetépte egy harci drón gépágyúja, akkor a képzettséged nőni fog egy ponttal a játékülés végén, mégha Balfék barátod el is patkol.

Vagyis kifizetődő kaland közben annyi képzettségedet használni, amennyi csak lehetséges. A KM megvétózhat bármilyen komolytalan és nyilvánvalóan ügyeskedő próbálkozást, például ha azért lövöd szét a komm egységedet egy lézerpuskával, hogy utána használhasd rajta a Szerelés képzettségedet. Viszont minden épeszű használat fejleszti a jártasságodat.

Ezen kívül ha bármikor egy fontos küldetésbeli cél érsz el, bármikor közelebb visz egy képzettséged használata a kaland céljához, vagy bármikor legyőzöl egy veled legalább egyenlő rangú ellenfelet, akkor kapsz egy Rang pontot. Ezek határozzák meg a Rangodat és lépsz előre az Ártalmatlan kategóriából a hősiesség jelentősebb szintjére, mint a „Majdnem Ártalmatlan” vagy akár az „Újonc”.

A Rangbeli fejlődés újabb képzettség pontokat ad, több Karmát, emeli a képzettségek értékeinek korlátját, és egyéb előnyöket is.

 

SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉGEK

 

A játékülések közt a JSZ-knek lehetőségük nyílik Kalandközi (Between Adventures) tevékenységekre.

Új játékülés előtt a KM megengedheti, hogy guríts néhány random táblázaton, hogy megtudjátok, hogyan boldogulsz a személyes munkádban. Választhatod, hogy portékákkal kereskedsz, fejvadászni mégy, gázt vagy ásványt bányászol vagy netán ismeretlen vagy újonnan feltárt űrösvényeket, bolygókat vagy rendszereket fedezel fel. Mindig van valaki odakinn, aki jó pénzt fizet az információért vagy erőforrásért.

Minden tevékenységhez meg kell felelned az űrhajód felszereltségét illető valamilyen kritériumnak. Rakomány szállításához nyilván jobb egy nagyobb rakterű hajóval rendelkezni. Fejvadászati sikerhez erősen páncélozott hajóra lesz szükséged és egy Engedély Szkennerre, hogy begyűjtsd az értékes csillagközi fejpénzeket a körözött kalózok után. A bányászás is jövedelmező lehet, de szükséged van bányász lézerekre és fedélzeti finomító felszerelésre, valamint raktérre is persze. A felfedezőknek érdemes nagytávolságú ugrásra képes hajókat beszerezni, jó üzemanyag teljesítménnyel és finom szenzorokkal.

Ha a hajód megfelel a követelményeknek, guríts és megtudod mennyi pénzt hozott a konyhára az igyekezeted a kalandozások között. Talán épp csak annyira elegendő kreditet, hogy feltöltsd naftával a fúziós reaktorodat, de az is lehet, hogy belenyúlsz a tutiba és szerzel néhány millió Szövetségi kreditet egy új, bányászásra megérett gázóriás felfedezésével. Légy viszont óvatos! Csak mert sikeres vagy, még nem jelenti, hogy a hajód nem sérült meg (különösen fejvadászatnál), aminek javítása elviszi a (nem túl) nehezen szerzett pénzed egy részét.

Ez egy jó módja, hogy a szereplők szerezzenek némi pénzt anélkül, hogy minden szembejövő NJSZ zsebében kellene turkálniuk, és félrerakhatnak a hajóik újra feltöltésére vagy módosítására, esetleg ritka és egzotikus személyi fegyver és holmi vásárlására, ami szintén növelheti a hírnevedet.

 

VÉGSÓ GONDOLATOK

 

AMI JÓ

Az alapkönyv sokkal több érdekességet kínál, mint amit itt be tudtam mutatni. Például az utolsó pár fejezet mindenféle Rangú NJSZ-knek lett szentelve (így menet közben is bedobhatsz kész ellenfeleket a hősökre), idegen állatok (a peremvilágok pusztáinak benépesítésére), előre elkészített űrhajók az aszteroida övhöz közeli űrbeli találkozásokhoz, valamint naprendszerek és bolygók készítési mechanizmusát véletlenszerű táblázatokkal. Kulturális jegyzetekkel kiegészített felszerelési listák, amik segítenek életre kelteni az univerzumot és ötleteket adnak a KM-eknek a világuk leírásának színesítésére. Még egy küldetés-generátor is van a KM-ek részére, akiknek nincs idejük kifundálni saját kalandvázlatot, vagy nincs jó elképzelésük egy hirtelen jött játéklehetőség előtt.

Ez az anyag egy teljes játék egy kötetben. Ha viszont többet szeretnél kihozni az Elite univerzum(od)ból, akkor további PDF forráskönyveket lehet beszerezni a Spidermind Games honlapjáról (is), amik katonai, kereskedői, kémkedési vagy épp felfedezői játékokra fókuszálnak.

Az EDRPG egy gyors, energikus, élvezhető játék, miközben elég mélységgel is bír, hogy lekösse a hajóbütykölőket és elég moziszerű, hogy az akciómániásokat is szórakoztassa.

Nagyon ajánlom olyanoknak, akik egyszerű, mókás, minden célra megfelelő scifi szerepjátékot keresnek.

 

AMI KEVÉSBÉ JÓ

A könyvben található rengeteg leírás és színesítő dolog ellenére nem találni benne előre elkészített térképet, még egy árva sima naprendszerét sem, hogy valamivel el lehessen kezdeni a játékot. A KM-nek némi előkészületet kell tennie, hogy legalább a szektor közvetlen rendszere(i) feltérképezve legyen(ek), benépesítve azokat bolygókkal, amiket a játékosok meglátogathatnak. A random rendszer-generátor fejezet remek segítség lehet ehhez, de akkor is a nulláról kell kezdeni. Az, hogy a FGY utazás ilyen könnyű, azt is jelentheti, hogy a játékosaid át akarhatják ugrani a galaxist, ami pedig azt jelenti, hogy menet közben iparos sebességgel kell kialakítani újabb naprendszereket. Ez nem feltétlenül rossz dolog, de oda kell figyelni a felkészülési időre. Ne feledd, hogy az alap játékvilágban legalább 12.000 ismert naprendszer van!

A fegyvermániások kevesebb figyelmet kaptak. Míg az űrhajókra egy egész fejezetet szenteltek (átalakítás, bővítmények, változatok), a személyi fegyverek meglehetősen egysíkúak: minden lézerpisztolynak ugyanazok az értékei, ahogy minden sörétesnek, minden késnek és egyébnek is. (Ezt én speciel határozottan az előnyök közé sorolom. – a ford.)

Vannak persze változatok minden fegyverhez, de azok ritka, specializált változatai az átlagos fegyvereknek, korlátozott mennyiségben gyártottak és kisebb vagyonba kerülnek. Például a kardok 100 kreditbe kerülnek függetlenül a típusától, anyagától, eredetétől vagy stílusától. Vehetsz viszont nanoszálas kardot (ami oly könnyedén szeli ketté a testeket, mintha paradicsom lenne), ami 53.000 kreditbe kerül. Oké, nagyobb sebzést okoz, na de mi a túró kerül 52.900 kredittel többe? Egy kicsit borsos ár. Ennyi pénzért fejlesztheted a Keretváltó Hajtóművet a Krait Priveteer hajódon. Habár mindez semmi a birodalmi szablyával összehasonlítva, ami egy ritka és csodás örökség a Birodalom szenátusi tagjai között, amit közember csak fekete piacon keresztül szerezhet be… 31 millió kreditért. Igen, jól hallottad.

A Spidermind Games kiadó lettországi eredetű, ami időnként érdekes fordítási gubancokat eredményez, de ezek teljességgel megbocsájthatóak olyasvalakik részéről, akiknek nem anyanyelvük az angol (különösen, ha azt vesszük, hogy milyen jó munkát végeztek a könyv túlnyomó részével). Szóval néha oda kell figyelni, ha valamit nem értünk a könyvben, nem biztos, hogy mi vagyunk buták.

Végezetül, itt nincsenek valódi robotok. Kiborgok és drónok vannak, de a legrobotszerűbb valamik a nagy, lépegető jellegű drónok, amiket általában katonákként használnak és nem helyszíni pilóták irányítanak. Az alap világleírásban úgy magyarázzák, hogy egyszer kifejlesztettek értelmes robotokat, de a dolgok kezdtek rosszra fordulni, amikor túljártak megalkotóik eszén és elkezdtek önállóan gondolkodni. Szóval most meglehetősen be vannak tiltva. Általában méltatlankodnék a robotok és droidok hiánya miatt a scifi játékaimban, de ebben a világban nincs helye, így elfogadtam a dolgot.

 

A CIKKFORDÍTÓ MEGJEGYZÉSEI

(1)
Szerencsére mai divat szerint ebből a játékból is készült egy bemutatkozó kiadvány, amit ingyenesen lehet megszerezni a DriveThru honlapról The Worst Intentions címmel, amiben egy kidolgozott kalandmodulon (50 oldal) keresztül ismerhetjük meg a világot, az ott játszódó kalandok jellegzetes hangulatát és a szabályokat.

(2)
Egyszer azt olvastam valami kockahírekben (talán az LFG oldalon), hogy egy játékos olyan messzire ment felfedezni a galaxisban, hogy végül teljesen kifogyott a naftából, és más játékosok nekiálltak nemzetközileg csapatot szervezni, hogy kimenekítsék az űrnek abból a túlontúl távoli szegletéből. (Ehhez valszeg gondos tervezés is kellett, hogy közben a mentőcsapat se fogyjon ki a „benyából”). Nem tudom, mi lett az eredménye, de jó buli lehetett… :)

(3)
Az IDDQD honlapnak az Elite-ről megemlékező cikkéből kiderül, hogy a játék két írói maguk is ismerték a Traveller szerepjátékot, gondolom, át is vettek pár ötletet onnan.

Tetszik az EDRPG-ben ez a lassú, ám folytonos fejlődés, és hogy tulajdonképpen „százalékos” értékek vannak, de az egyszerűség kedvéért csak a tízes helyiértéket használják a próbák (ugyanezt teszi a Warhammer Fantasy szerepjáték negyedik kiadása is). Egy frappáns huszárvágással egyesíti az Interlock (és hasonló játékok) és a Chaosium féle Basic Roleplay rendszerek képzettségeinek használatát és fejlesztését.

A külön főjellemzőket ugyan nem hiányolom a játékból, viszont így kicsit furának érzem itt-ott a képzettségek listáját (az ingyenes kiadvány alapján), mert a harci és a járműves képzettségek szerintem jobban szét vannak aprózva, viszont mi van a klasszikus „Erő” és „Intelligencia” értékekkel? A többi klasszikus alaptulajdonságnak könnyen meg lehet találni a helyzethez illő helyettesítését. Talán ebben a játéknak az is koncepciója, hogy ezeket ne kelljen használni? Vagy az erőt is helyettesítheti az Atlétika képzettség, az általános értelmet pedig a Kultúra és Törvény? És ha nyomoz a szereplő vagy egy rejtvényt kell kitalálni? Az ingyenes kiadványban nem találtam erre utalást, az alapkönyv meg ugye nincs meg. Egyébként ezek a képzettségek vannak (csoportosítva):
    Személyes harc: Ballisztikus fegyverek, Energia fegyverek, Gránát, Hárítás, Kitérés, Közelharci fegyverek, Nehézfegyverek, Verekedés.
    Járműves: Jármű fegyverek, Jármű vezetése, Navigáció, Szerelés, Űrhajó fegyverek, Űrhajó kezelése, Űrhajó vezetése.
    Értelem: Bionika és robotika, Bolygórendszerek, Gyógyászat, Kereskedés, Kultúra és törvény, Számítógép, Taktika, Tudomány.
    Közösségi: Alkudozás, Átverés, Belátás (insight), Diplomácia, Félemlítés, Hazárdjáték, Utcaismeret, Vonzerő.
    Kémkedés: Atlétika, Észlelés, Biztonság, Kézügyesség, Lopakodás, Túlélés.

(4)
Az Elite: Dangerous játékot sajnos én is csak internetes videókon keresztül, látásból ismerem, de az eredeti Elite játékot igen, ahogy gondolom, közületek is sokan. Attól tartok ez az új videójáték csak az ábrándjaimnak fog megmaradni (pénz-idő-energia), de akiket hozzám hasonlóan elkap a régi frász az eredeti játékért és szintén hasonló hiányokkal küzdenek, azoknak ajánlanám az Oolite játékot. Ez az eredeti játék egy feldolgozása, ami ingyenes, szép a grafikája, kafa az irányítása (dokkoló számítógép nélkül is le lehet szállni egy korioliszon!! – mondjuk egy botkormány azért ajánlott), van külső nézet is és másik hajókat is lehet benne vásárolni, nem „csak” a Cobra Mk.III-assal lehet szelni az űrt.

(5)
Valamikor 2002-2004 között kezdtem neki egy, a régi videójáték alapjára épülő asztali társasjáték írását. Ami aztán balszerencsésen leformatálódott és újraelkezdett és újraletörlődött és újrakezdett és átíródott és abbahagyódott és átíródott és sóskútbatevődött és onnaniskevevődött… Szóval azt hiszem, ismét megérett az idő, hogy megint leporoljam és azzal áltassam magam újfent, hogy most be is fejezem. Hehh.

 

FÜGGELÉK:

az IDDQD cikke az Elite-ről:
kattints ide

A Sidewinder űrhajó bejárása (rajongói anyag, bitangjó!):
https://youtu.be/RfGfBX2gj2g

A Cobra Mk.III bejárása (rajongói):
https://youtu.be/Fyh7LETQ4w4

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4515171256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása