Ötlet Középfölde szerepjátékhoz
2017. augusztus 29. írta: Thészeusz

Ötlet Középfölde szerepjátékhoz

Néhány apró ötlet ahhoz, hogy a Középfölde Szerepjáték (MERP) jobban visszaadja Középfölde atmoszféráját.

merp.jpg

Kár lenne tagadni, ezeket az ötleteket főleg a The One Ring című szerepjáték és annak ismertetője ihlette, ami talán a legjobban tudott a szerepjátékok közül ráhangolódni Középfölde milliőjére. Az viszont angol nyelvű, és jóval hosszabb annál, semhogy a lefordításán töprengjek. Ezért inkább azon kezdtem el töprengeni, hogy a már meglévő, magyar nyelvű dolgot miképp lehetne úgy alakítani, hogy izgalmasabb legyen.

(Megjegyzés: A Gyűrűk Ura Szerepjáték is megvolt, ami egy szép kiadvány, modernnek mondható rendszerrel, de valahogy mégsem volt számomra hangulata a dolognak. A film sikere miatt csak a filmekből vett fényképek voltak benne illusztrációként, ami engem idővel egyre jobban zavart. Színes és szagos, de nem volt hangulata. A szereplők túl táposak lettek, és valahogy az egészből olyan túlcsicsázottság érzése áradt számomra, a szabályokból is, a leírásokból is. Egyedül a varázslás része tetszett. Szóval végül eladtam a túróba.)

Szóval ilyesmi házi szabályok jutottak eszembe:

(1) A játékos szereplők hivatása csak Harcos, Cserkész és Kósza lehet. A kiegészítő hivatások közül is inkább csak az egyszerűbbek ajánlottak: Barbár, Betörő, Civil, Csavargó, Felfedező. A Bárd is belefér, ha nem a "szokványos" fantazi bárd kasztként használja, hanem inkább olyasvalakinek, aki főként személyes sármját használva éli az életét. A sima a Szerzetest is el tudom képzelni a játékban, de inkább úgy, mint egy remetét, semmint egy kolostorban lakó valakit... Középföldéhez szerintem nem nagyon illik sem a kolostor elképzelése, sem a Pap hivatás... nem emlékszem, hogy lettek volna vallások.

(2) Legyen egy minimum 5. szintre közösen kidolgozott mágus, akit közös megegyezéssel irányítanak a játékosok (esetleg a mesélővel együtt). Ez lehetővé teszi minden játékosnak, hogy részt kapjon az erősebb mágia izgalmából, ugyanakkor a közös irányítás egyben jelképezheti is a mágus bölcsességét, szélesebb látókörét. Középföldén amúgy is meglehetősen kevés mágus volt (nem termett minden bokorban, ahogy a csili-vili fantazi világokban), ez az ötlet talán ezt a gubancot is fel tudja oldani, így nem akar minden szereplő saját mágus szereplőt.

(3) Minden szereplő szintenként legalább 1-2 fokot költsön másodlagos szakértelemre, ami élőbbé teszi őt. A másodlagos szakértelmekre 1:1-hez lehet átváltani fok pontokat a többi szakértelem csoportból.

Miközben ezeken törtem a fejem, igyekeztem utánanézni, hogy milyen kiegészítőket adtak ki a MERP-hez és rábukkantam egy olyan oldalra, ahol az összeset le lehet tölteni pdf-ben: http://merp2.free.fr (Kiadója, az Iron Crown Enterprises cég már régen csődbe ment, úgyhogy talán ezeknek az anyagoknak a letöltése is bocsánatos bűnök közé tartozik.)

letöltés: magyar nyelvű Középfölde szereplap

 

Ezen kívül persze még az is eszembe jutott, hogy az Ars Magica szerepjátékot lehetne használni Középfölde világához... de az már egy önálló történet. Viszont az esetleges idevágó tapasztalatokat szívesen olvasnám alant, kommentben. :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8112784208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.10.09. 18:03:40

Ez érdekes, ki fogom próbálni, de szerintem nem LOTR rpg-ben.

Thészeusz 2017.10.10. 15:10:45

No igen, ezt megértem :)

Örömmel venném, ha majd megírnád az eredményét és tapasztalatait! :)

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.10.10. 19:14:54

Nem igérek semmit, most adok le egy dnd5 mesét egy másik dnd5 kampányért, ahol játszom. Évek óta nem voltam játékos és ennek a lehetőségnek most nagyon örülök. :)

Thészeusz 2017.10.11. 10:27:30

Hát ezt valóban meg tudom érteni, ismerős élmény :)
süti beállítások módosítása