Ghost/Echo
2013. augusztus 13. írta: Thészeusz

Ghost/Echo

Két oldalas szerepjáték John Harper tollából. Az benne az érdekes, hogy tulajdonképpen csak egy-két kulcsszó van megadva a világból és három grafika, amik csak a képzelet beindítását hivatottak beindítani, a világ minden egyéb részletét nekünk kell kideríteni a játék során. Erről szól maga a játék: ki kell deríteni, hogy mi történik.

ghostecho02.jpg

Nincs benne szereplőkészítés, nincsenek eltérő képességek, csak a próbadobás leírása és néhány cselekvési lehetőség (és a velük járó kockázatok) minta gyanánt. Mindez nem is igazán szükséges, mert csak a nyomozás a lényeg. A mesélő számára is izgalmat jelenthet ez a fajta hozzáállás, hisz pár képen és néhány próbatípuson kívül ő sem tud semmit se a világról, a felsorolt szavak jelentésére is együtt kell rájönniük a játékosokkal. Egy tapasztaltabb mesélő kezében jó kiindulópont lehet akármilyen más játék összekalapálására is. Talán a mesélőknek lehetett volna egy-két oldalnyi tanácsot adni a kódszavak alapján történő történetszövéshez.

A játékhoz később csatlakozott a Ghost Lines című négyoldalas minijáték, valamint még később a Blades in the Dark című játék. Ezek elméletileg ugyanabban a világban játszódnak, de szerintem érdekesebb, ha a csapat függetleníti magát azoktól, így rejtélyesebb maradhat. E tekintetben a játék olyan, mintha Mijazaki Hajao fantazi rajzfilmjei ihlették volna, ami nagyon emlékeztet a Földünkre, de teljesen más mégis és jelenetről jelenetre ismerjük meg nem csak a történet kibontakozását, de magát az egész fantáziavilágot is. (A Total Recall film második változatával pont ez volt a bajom, hogy villanásnyi időre lehetett csak látni a világot, de a megállás nélküli akciópörgés mellett nem maradt idő a világban való elmerülésre és elkalandozásra, pedig határozottan látszik, hogy a "díszletesek", vagyis a látványért felelősök sok munkát feccöltek bele - túlpörgették a film tempóját.)

A játékhoz természetesen csak hatoldalú dobókocka szükséges, abból is elég egy.

Megjegyzés: Azért nem fordítottam le a címet, mert az "echo" nem csak visszhangot jelent, hanem visszaverődést is (mondjuk rezgését, energiáét, esetleg valami múltbéli dolognak a lenyomatát). Amúgy lehetne az a címe, hogy Lidércvisszhang.

 

Letöltés: Ghost/Echo (magyar nyelvű)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theszeusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8812525897
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása